Get Adobe Flash player

Keresés

Tudatos Hírlevél

E-mail cím:

 

 

Csatlakozz Facebook-on!

SFbBox by website

Töltsd fel mert gázos

Google+

Fair Trade

FAIR TRADE PROGRAMFenntartható erdőgazdálkodás képzésA fenntartható erdőgazdálkodásról, ennek természeti és gazdasági előnyeiről szervezett műhelymunkát és továbbképzést a miskolci City Hotelben a Zöld Kapcsolat Egyesület 2013. április 18.-án. A résztvevők számára Újszászi Györgyi előadó képzési anyagot, szakirodalmat, szakirodalom listát, szakértői listát biztosított. Délelőtt az erőgazdálkodásban érintett szakemberek, délután az önkormányzatoknál, vállalkozásoknál, civileknél közbeszerzésekben is dolgozó érdeklődők vehettek részt a műhelymunkákon.A fenntartható erődgazdálkodás egyik alapvető kritériuma, hogy legális tevékenység eredményeként jussanak piacra a faipari termékek. Sokan nem tudják, de az illegális és nem fenntartható fakitermelési módoknak rendkívül sok negatív környezeti, társadalmi és gazdasági következménye van. Szomorú, de az EU országai importálják a trópusi fa mennyiségének legnagyobb részét -82%-, melynek 50%-a köztudottan illegálisan lett kitermelve! A behozatalban élen járó államok: Franciaország 25%, Németország 5%, Belgium 10%-, UK 15%.

A legnagyobb gond, hogy a kitermelt fák helyén maradt erőirtások újratelepítése, fenntartható kezelése nem biztosított, holott a trópusokon az állandó erdőborítottság elengedhetetlen feltétele ezen élőhelyek fennmaradásának. Kb. 15 millió bennszülött lakhelye az erdő, melyek társadalmi és kulturális szerepe igen jelentős. Az illegális kitermelések során egyre nagyobb területeket zárnak el a helyiek elől, gátolják a földhöz jutásukat, a családok számára megélhetést biztosító földművelést. Ugyancsak igazságtalan a kitermeléseken dolgoztatott munkások körülményei, hiszen a nehéz körülmények között végzett kemény munkájukért minimális jövedelemhez jutnak. Az illegálisan tevékenykedő erdőgazdálkodók kevésbé törődnek a munkajogokkal, az egészséggel, a biztonsággal. A foglalkoztatottak szociális körülményeinek javítása és a gyerekmunka alkalmazásának (www.sustainabla-kinder.action.org) megszüntetése elengedhetetlen ezeken a területeken.

A harmadik országok kormányai számára is jelentős károkat jelent az illegális fakitermelés, jelentősen torzítja a piaci lehetőségeket. Elvesznek azok az értékek (pl. Tanzánia) amelyek a szegénység felszámoláshoz biztosíthatnának anyagi alapokat. A nem fenntartható erdőgazdálkodás csökkenti az erdő megújuló képességét és a közjóléti szempontból szintén fontos faji sokszínűséget, ill. a CO2 megkötésének lehetőségét is.A legális faipai termékek kereskedelme egyenlőbb és igazságosabb körülményeket biztosíthat a trópusi államok, az itt található erdők, az ott dolgozók számára egyaránt. Az illegális fakitermelés és az erdei alapanyagból készült termékek kereskedelme ellen lép fel az Európai Unió Erdőgazdálkodás Szabályozása, amely eredményeként az ellenőrzésre létrehoztak egy fenntartható erdő és a felügyeleti láncot: EUTR és FLEGT, valamint SFM minősítési rendszereket: FSC & PEFC

A világ minősített erdeinek területe közelíti a 10%-ot. 2012 májusában a minősített erdők már 394 millió hektárt tettek ki. A “legális erdőgazdálkodást” eredményeként megjelentek a faipari szektorban a fair trade- méltányos kereskedelemből származó faipari termékek is. A helyzet tehát jobb, mint 10 éve, de a veszteségeket csak részben kompenzálták faültetéssel.

A fentiek miatt fontos az erdei termékek legális és méltányos beszerzési szempontjainak figyelembe vétele a közbeszerzési politikában. A közbeszerzések során elő lehet írni a legális és minősített erdőkből származó faipari termékek kritériumait. A bútorok, papírok, vásárlásánál csakúgy, mint az építkezéseknél, vagy útépítéseknél. Az önkormányzatok munkatársainak és megbízott közbeszerzőinek felelőssége az, hogy odafigyeljenek és részesítsék előnyben a legális fakitermelésből származó, FSC, vagy PEFC minősítésű termékeket. Ezek a minősítések ugyanis garantálják, hogy a teljes faipari értékesítési és feldolgozási láncba legálisan kerülnek alapanyagok, s dolgozókat méltányos fizetéshez jutnak, s az erdők művelése fenntartható. A szállító jegyen szerepel a kitermelés helyét igazoló sorszám, a műveleti lapon valamennyi feldolgozási munkafázis megjelenik. A feltüntetett zöld számot felhívva, a rendőrség azonnal le tudja ellenőrizni az adott faipari termékek legális, vagy illegális voltát.

Bár még kevésbé elterjedtek a fenti témakörből származó ismeretek, azonban a miskolci képzéseken résztvevők számára egyértelművé vált, hogy érdemes minél hamarabb felkészülni a fenti uniós szempontok alkalmazására az erdészeti ágazatban tevékenykedőktől kezdve az önkormányzati közbeszerzésekben érdekelt szakembereknek is.

(fnzs)


A képzésen való részvétel ingyenes volt, a program az Európai Unió EuropAid programja által finanszírozott “Sustainable Timber Action in Europe” – STA projektje keretében, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósult meg.


Fair Trade szeminárium

1. Szeminárium: 2012. november 13.

A Fair Trade Mozgalom tevékenységével, fontosságával ismerkedtek meg a Társadalmi Egyesületek Szövetségének tagjai, akik számára a Zöld Kapcsolat Egyesület szakemberei tartottak szemináriumot 2012. november 13.-án a Pax Corporis Egyesület hangulatos klubtermében.
Sokan nem tudják, hogy a nap mint nap hazánkban is fogyasztott átlagos kávé, tea, rizs, kakaó, vagy gyapot alapanyagú termékek a legtöbbször környezetszennyező módon, gyermekmunkával és a termelők kizsákmányolásával kerülnek a kereskedőkhöz, akik sokszoros extraprofittal juttatják el a fejlett országok üzleteinek polcaira.
A Fair Trade (Méltányos Kereskedelmi Mozgalom) arra ösztönöz, hogy a vásárlók körében megismertesse a ökológiai gazdaságból származó, méltányos termelési körülményeket és árakat, szociális programokat biztosító tevékenységeket, amelyekkel a a fejlődő országok csatlakozó termelőit segíti a hálózat. Például azzal, hogy harmincszor magasabb árat fizetnek az átvett termékekért, minősítik a biogazdaságokat és a megtermelt árukat, ezáltal magasabb áron tudják értékesíteni a fejlett piacokon ezeket a termékeket.
A mozgalom ezáltal hozzájárul a biológiai sokféleség, a gyermekmunka, az emberi jogok fejlesztéséhez, a globális oktatáshoz és kapacitásépítéshez is.
A rendezvény célja az volt, hogy a miskolciak körében párbeszéd follyon ezekről a globális problémákról. A szemináriumon kiderült, hogy már sokan ismerik a Fair Trade termékeket, elsősorban a teákat, illetve egyes kozmetikumokat. Azonban mindenki arra panaszkodott, hogy napjainkban nem férnek hozzá ezekhez a városban. Ezt pótlandó, a szemináriumon résztvevők 12 féle Fair Trade teát és kávét kóstolhattak meg a Zöld Kapcsolat Egyesület segítségével.2. Szeminárium: 2012. november 21.

A Fair Trade Mozgalom népszerűsítése érdekében 2012. november 21-én Czikora Ágnes meghívására, az „arTTér Találkozások” keretében a Lézerpont Látványtárban szervezte második lakossági szemináriumát a Zöld Kapcsolat Egyesület. A széleskörű lokálpatrióta közönség a „Földi bajokról - a Föld bajairól” szóló beszélgetés alkalmával elsőként a Fair Trade mozgalomról, a Millineumi célkitűzésekről jutott ismeretekhez, miközben meg is kóstolhatták az ökológiai termelésből származó, vegyszermentes Fair Trade minősített kávékat és teákat. Ezen túlmenően a hulladékgazdálkodásról, mint üzletről, a szelektív hulladékgyűjtésben rejlő csapdákról, a "zöldrefestésről", az ökológia lábnyom fogalmáról és annak kiszámításáról, a komposztálásról és a környezetvédelmi nevelésről is szó esett arTTérben.

3. Szeminárium: 2012. december 7.

Sokak számára nem volt ismeretlen a méltányos kereskedelem fogalma azon a szemináriumon, amelyet a miskolci önkéntesek számára szervezett a Zöld Kapcsolat Egyesület. Hamar kiderült azonban, hogy csak felületes információkkal rendelkeznek még azok az érdeklődők is, akik már megismerik a Fair Trade termékek védjegyeit. Spisák Edina, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke vetített képes előadása során széles körű áttekintést nyújtott azokról a globális összefüggésekről, melyek életre hívták a Fair Trade mozgalmat és egyre bővülő kereskedelmi hálózattal rendelkezik. A szeminárium résztvevői megkóstolhatták a Fair Trade logókkal ellátott kávékat, teákat, és vállalták, hogy a miskolci teázókban, édességboltokban és kereskedelmi láncoknál egyénileg is szorgalmazzák, hogy minél több helyen kínáljanak ilyen termékeket.

Fair Trade - Távoli problémák közelről

A Millieniumi Fejlesztési Célokat és a Fair Trade (Méltányos Kereskedelem) mozgalmat népszerűsítő városi programot szervezett a Zöld Kapcsolat Egyesület 2012. december 3.-án, hétfőn, 11,20-13,20 között az Avasi Gimnáziumban és december 12-én, 8,40- és 10,40 között a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnokában. A 200-200 diák részvételével zajló mozgalmas játékban a globális társadalmi és környezeti problémák témaköreit járták körbe a résztvevő diákok.

Az ENSZ 2015-ig Millieniumi Fejlesztési Célokat fogalmazott meg a szegénység, az oktatás, az egészségügy, a gyermekhalandóság, a segélyezés területein. A Fair Trade (Méltányos Kereskedelmi Mozgalom) arra ösztönöz, hogy megismerjük az ezekből a térségekből származó termelési, szociális viszonyok problémáit, s az ökológiai gazdaságból származó, méltányos termelési körülményeket és árakat biztosító termékeket, ezzel hozzájáruljon a biológiai sokféleség, a gyermekmunka, az emberi jogok fejlesztéséhez.

A programsorozat az Aware & Fair (tudatosság és méltányosság) projekt keretében, az Európai Unió, és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.További képek:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.528277637196955.121712.503126829712036&type=3

Fair Trade a Mobilitási Héten

Az Ökológiai Intézet Alapítvány által koordinált miskolci Mobilitási Hét 10 napos rendezvénysorozata jó alkalmat adott arra, hogy sok-sok érdeklődő megismerhesse a méltányos kereskedelem fontosságát, valamint az ily módon hazánkban is egyre több helyen hozzáférhető Fair Trade termékeket.

Elsőként a zöld sajtóreggeli (2012. szeptember 15.) újságírói és vendégei válogathattak a Zöld Kapcsolat Egyesület által készített tucatnyi féle, organikus gazdálkodásból származó teákból és kávékból. Mindez jól egészítette ki a miskolci biopiacról frissen érkezett zöldségekből, gyümölcsökből, felvágottakból összeállított kínálatot.

Második alkalommal a Győri kapuban megrendezésre kerülő városrészi mobilitási napra (2012. szeptember 20.) látogatók kóstolták a Fair Trade teákat, kávékat. Ide elsősorban családanyák érkeztek gyermekeikkel, ugyanis a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának "Expedíciózz a háztartásodban!" c. kampánya keretében az építészet, az energia-, hulladék-, víz-, vegyi anyag használat öko-tudatos megoldásait fedezhették fel a tanácsadók a vendégekkel. Jól illeszkedett ebbe a témakörbe a tudatos vásárlással hozzáférhető Fair Trade termékeket népszerűsítő, Zöld Kapcsolat Egyesület által szervezett egész napos kóstoló.A legtöbben azonban az Autómentes Napot záró eseményen (2012. szeptember 22.), a Critical Mass-t követő esti levezető partin vettek részt. A kerékpáros felvonuláson résztvevőknek csaknem kétharmada (kb. 500 fő) látogatott el a "Kétkerekes teázóba" ahol a szendvicsek mellett Fair Trade teákkal kínálták a Zöld Kapcsolat Egyesület tagjai a bringásokat. Közel 1000 adag kávé és tea fogyott el ez alkalomból, ugyanis a szomjoltás mellett majd mindenki kíváncsiságát felkeltették az egzotikus ízű organikus teák és kávék. Sötétedésig igen sok szóróanyagot és tájékoztatót vittek el az érdeklődők, rendkívül ízletesnek bizonyult a kínálat, s csak akkor távoztak, amikor a tea/kávé készlet teljesen elfogyott.


További információ:
Zöld Kapcsolat Egyesület - Fair Trade program
3525 Miskolc, Kossuth u. 13.
46/505-077, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.zoldkapcsolat.hu"

Akadálymentesítés

  • Vissza

Támogatók

Kompomata

Hasznos linkek