Get Adobe Flash player

Keresés

Tudatos Hírlevél

E-mail cím:

 

 

Csatlakozz Facebook-on!

SFbBox by website

Töltsd fel mert gázos

Google+

Komposztálás

KOMPOSZTÁLÁSI PROGRAM

2014

 

 

Tájékoztató

Két hét alatt kiosztottuk a második félévre legyártott komposztkereteket is. 140 miskolci lakos vett részt a tájékoztatókon és kezdheti meg a házi komposztálást kertjében.

Bizakodunk abban, hogy az Önkormányzat csaknem tíz év pozitív tapasztalatai után továbbra is támogatja programunkat, ezért folyamatosan lehet előjegyzést kérni (név, cím, telefon, email cím megadásával) a 2015 évi komposztkeret osztásra: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

2014.09.20.ómassa 006

 

Avarégetés? 
Van más megoldás!
 
Csodálatos színekkel köszöntött ránk az idén a vénasszonyok nyara. Az elhúzódó meleg őszben a falevelek lassan színeződnek, szárazan, szinte koppannak a már lehullott avarra. A legtöbben buzgón seprik és...?
Nyár óta lehetőség van arra, hogy például Miskolcon zöld zsákba gyűjtve a közszolgáltatóval elszállíttassuk. Ez mindenképpen szerencsésebb megoldás, mint elégetni, hiszen az a környezetre és az emberi egészségre is káros. A Szinva- és Sajó-völgyben ugyanis sajnos hosszú időre megreked a szennyezett levegő (legszennyezes.hu), főként az allergiás és asztmás betegek szenvednek tőle. Sokan nem is gondolják, hogy egy átlagos kerti tűzben, amiben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyat jelentős légszennyezést okoz. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Nagy mennyiségben keletkezik szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benzopirén. Sajnos a kerti hulladékkal sokszor a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyezők listáját.
A légszennyezés miatt betegen eltöltött napok száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség részecske-szennyezésről készített tanulmánya szerint a légszennyezés miatt Magyarországon évente legalább 16 ezermillió napon keresztül betegeskedünk csak a PM10 miatt (a közlekedési és a fűtési eredő kibocsátásokkal együtt)! 
Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fenti problémák kezelésére a legjobb megoldás a házi és közösségi komposztálás. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok alakítják át ismét hasznos humusszá. Miskolcon az elmúlt 10 évben több mint háromezren csatakoztak a Zöld Kapcsolat Egyesület (http://zoldkapcsolat.hu/index.php/programjaink/komposztalas) és Ökológiai Intézet által gondozott komposztálási programhoz.
Folyamatosan jelentkeznek az újabb érdeklődők. a túljelentkezés miatt lényegében, csak előjegyzéssel lehet a következő évben hozzáférni a fából készült komposztkerethez. Előadást, kiadványokat, plakátokat kapnak a jelentkezők, ágaprítékolót kölcsönözhetnek és számos szemléletformáló esemény segíti hozzá a miskolciakat a helyes komposztálás folyamatának megértéséhez. Például meggyőződhetnek róla, hogy a dió és gesztenyelevél is komposztálható és megértik, miért alakult ki egy téves hiedelem, ami miatt sajnos nagyon sokan elkezdik ősszel égetni ezek lehulló lombját. Egészségvédelmi, környezetvédelmi szempontból arra biztatunk mindenkit, hogy akinek erre lehetősége van, válassza a "zöld javak" hasznosítására a házi komposztálást, saját kerti talajának megújítása érdekében is és éljen a miskolci komposztálási program által kínált lehetőségekkel. Felelős városlakóként az avarégetés füstfelhői helyett a szép, őszi napok számát gyarapítsuk Miskolcon.
 
F. Nagy Zsuzsanna
Ökológiai Intézet Alapítvány
környezeti tanácsadó
 

Miskolc Város házi komposztálási program

Rendkívül sikeres volt az első félévre meghirdetett Miskolc Város házi komposztálási program. Egyetlen hét alatt betelt a jelentkezés a tavasszal legyártott 160 db komposztkeretre. A mai nap délutánjától már csak a szeptemberre lehet előjegyzést kérni elsősorban emailon (This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), vagy telefonon (505-077). Az elmúlt 9 év tapasztalata azt mutatja, évente 4-500 komposztkeretet igényelnének a Miskolciak, melyet azonban csökkenő forrás miatt az elmúlt években nem lehetett biztosítani. 
Egyre többen tudják, hogy 2020-ra nem lehet a közszolgáltatásban szerves anyagot begyűjteni, addigra valamennyi településen meg kell oldani a komposztálást valamilyen formában (házi, közösségi, települési komposztálókkal). A legtöbben azonban saját, jól felfogott érdekük miatt csatlakoznak a programhoz, hiszen az otthon keletkező bio és zöld "hulladékból" "zöld javat", azaz értékes komposztot készíthetnek egy kis segítséggel, melyet a növények, s a kert egésze meghálál.

ld Kapcsolat Egyesület
www.zoldkapcsolat.hu
fnzs

 

 

Komposztáljunk együtt!

 

Május közepéig vehetik át az eddigi jelentkezők komposztkereteiket, amelyet Miskolc Város Komposztálási Programjában igényeltek. Igaz, újabb regisztrációkra is lehetőség nyílik. A bonyolító Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársai azt követően adják át az eszközöket, miután az érdeklődők meghallgatták a helyes komposztálásról szóló előadást. Első körben az alábbi időpontokra lehet jelentkezni:
Április 7. (hétfő), 14 vagy 17 óra
Április 9. (szerda), 10, vagy 14 óra
Április 14. (hétfő), 12, 14, vagy 17 óra
Április 24. (csütörtök) 10 vagy 14 óra

Telefon: 505-077, email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Ezen túlmenően továbbra is ingyenesen kölcsönözhető ágaprítékolók valamint az Avasi Arborétumban található komposztkert megtekintésére is lehet jelentkezni.

További információk: www.zoldkapcsolat.hu

 

Gyerekjáték a komposztálás

 

 

Gyerekjáték a szeletív hulladékgyűjtés, és még inkább a komposztálás. Ezt igazolta az az ovisoknak tartott hulladékos program, melyet a Zöld kapcsolat Egyesület és az Ökológiai Intézet önkénteseikkel közösen szerveztek a miskolci Kassai úti óvodában 2014. március 19-én. Öt állomáson gyakorolhatták a gyerekek a háztartási hulladékok válogatását, de a legtöbbet a komposztálásról tudhattak meg. Kompomatával, kirakókkal, talajsimogatóval és gilisztáriummal játszottak, majd maguk építhettek komposztládát, amiben akár a későbbiekben családjukkal együtt is gyűjthetik és hasznosíthatják a szerves hulladékokat.
 
 
Ugyanis a Zöld Kapcsolat Egyesületnél ismét lehet jelentkezni komposztkeretek igénylésére. Miskolc Város Házi Komposztálási Programjának köszönhetően április, május hónapokban azok a lakosok regisztrálhatnak, akik vállalják, hogy meghallgatják az egy órás tájékoztatót és legalább 3 évig rendeltetetés szerűen használják majd a komposztkeretet. A tájékoztatók időpontjait márciusban teszik közzé, addig előzetes jelentkezéseket fogadnak.
 
 
 
További információ:
Zöld Kapcsolat Egyesület
46/505-077
 

 

 

 


2013Komposztáljunk együtt!

Augusztus végéig vehetik át az eddigi jelentkezők komposztkereteiket, amelyet Miskolc Város Komposztálási Programjában igényeltek, de újabb regisztrációkra is lehetőség nyílik. A bonyolító Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársai azt követően adják át az eszközöket, miután az érdeklődők meghallgatták a helyes komposztálásról szóló előadást. 2013. augusztus 26-án, hétfőre és augusztus 30-án péntekre, 10, 12, 14 és 16 órára lehet időpontot kérni az 505-077-es telefonszámon, vagy az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen. Ezen túlmenően továbbra is igyenesen kölcsönözhető ágaprítékoló és az Avasi Arborétumban található komposztkert megtekintésére is lehet jelentkezni.
További információk: www.zoldkapcsolat.huKomposztkert rendbetétel a Miskolci Zöld Önkéntes csapattal

A Zöld Kapcsolat Egyesület, az Ökológiai Intézet munkatársai, valamint a lelkes miskolci Zöld Önkéntes Csapat ellepte a közösen karbantartott komposztkertet 2013. július 26-án. Az Avasi Arborétum lombos fa gyűjteményében található bemutató komposztkertet tettük rendbe tettük. Kigyomláltuk a kertet, füvet nyírtunk és átforgattuk a komposztot, begyűjtöttük a gyógynövényeket (citromfű, szurokfű, menta stb.). A munkálatok jó hangulatban teltek melyet egy közös sütögetéssel egészítettük ki.

KÉPEK: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.618609004830484.1073741832.503126829712036&type=1

Nyugdíjasok az Avas "zöld szívében": Avasi Arborétum és komposztkert látogatás
A BAZ Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége tegnapi napon, 2013.június 12-én látogatást tett az Avasi Arborétumban. Majd utána megtekintették az egyesületünk komposztkertjét is az Avasi Arborétum lombos fa gyűjteményében (Perczel Mór u.), ahol megismerhették a komposztkeret típusokat, a közösségi komposztálás módszereit és a komposzt toalettet. Ezek után, később szalonnasütéssel zárult a kirándulással egybekötött ismeretszerzés. Sokan ezen a napon döbbentek rá, hogy nem kell messzire utazniuk ha „csodát” akarnak látni.

 

2012
Megkérkeztek a komposztkeretek

Örömmel értesítjük, hogy az Ön által a Miskolc Város Komposztálási Program keretében igényelt komposztkerete elkészült. Átvételére a Zöld Kapcsolat Egyesületnél nyílik lehetőség.

A komposztkeret átvételének feltétele
- egy rövid, kb. háromnegyed órás tájékoztatón való részvétel,
- egy használatbavételi szerződés személyes aláírása,
melyet követően kerül sor a keret átadására.


Több átvételi időpontot hirdetünk meg, mely közül választhatnak:
November 26 (hétfő), 11 vagy 14 óra
November 28 (szerda) 9 vagy 16 óra
December 5. (szerda) 10, 12, 14, 16 óra
December 6. (csütörtök) 10, 12, 14, 16 óra
December 7. (péntek) 10, 12, 14 óra

Helyszíne:
Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolc, Kossuth u. 13. 1. emelet.


További tudnivalók:
- Az egyesületünk által bonyolított házi komposztálási programot Miskolc Város Önkormányzata támogatja, emiatt kizárólag miskolci című jelentkezők számára adhatunk át komposztkereteket.
- Kizárólag előre egyeztetett időpontban tudunk ládát adni.
- A komposztkeretek fából készültek. 27 vastag, 4 vékony léc található a csomagban, melyek összsúlya, kb. 8 kg, kötegelve (lapra szerelve) adjuk át.
- A Kossuth utcában megszűnt a parkolási lehetőség. Legalább 1 órás időtartamra szükséges a közelben parkoló jegyet váltani. Emiatt kérjük, hogy pontosan jelenjenek meg a tájékoztatón, 10 perc késés esetén már nem tudjuk Önöket fogadni, új időpont egyeztetése szükséges.


Kérjük, hogy szíveskedjen, minél hamarabb visszajelezni, melyik időpont megfelelő, ugyanis a jelentkezések sorrendjében töltjük fel a csoportokat, s egy alkalommal max. 13 fő fogadására van lehetőségünk. Az előadás megtartásához egy időpontban legalább 8 fő szükséges.
Amennyiben a fent megjelölt időpontok nem megfelelőek, a következő hetekben további időpontokat hirdetünk meg, melyekről a Zöld Kapcsolat Egyesület honlapján tájékozódhatnak. Időpont egyeztetésre az alábbi email címen, vagy telefonon van lehetőségük.
További információk: Zöld Kapcsolat Egyesület, www.zoldkapcsolat.hu, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel: 505-077


Komposztáljunk együtt!
Kérjük, támogassa személyi jövedelemadója 1%-ával a Zöld Kapcsolat Egyesületet! Adószámunk: 18448461-1-05

Komposztkert felkészítése a téli álomra

A Zöld Kapcsolat Egyesület, az Ökológiai Intézet munkatársai, valamint a lelkes miskolci zöld önkéntes csapat ellepte a közösen karbantartott komposztkertet 2012. november 19-én. Az Avasi Arborétum lombos fa gyűjteményében található bemutató komposztkertet fel kellett készíteni a téli időszakra. Ennek során hatalmas mennyiségű falevelet gereblyéztek össze és gallyakat aprítékoltak tucatnyian a kézi szecskázóval. A kert rendbetétele jó hangolutban telt, amihez még hozzájárult a napos idő és a tiszta levegő is.


Miskolc Város Bemutató Komposztkertjét a helyi védettséget élvező Avasi Arborétumban (Miskolc, Perczel Mór u.) találhatják meg az érdeklődők. Itt betekintést nyerhetnek a látogatók a komposztálás folyamatába (rostálás, komposzt forgatás, komposzt öntözése, aprítás stb.), megismerhetik a különböző komposztkereteket, ládákat, a komposzt-toalettet, a silós komposztálást. A „gyógynövényspirál” pedig az értékes komposzt felhasználási lehetőségeit mutatja be.

Téli időszakban zárva van a komposztkert, azonban március 1-től ismét van lehetőség csoportos látogatásra, tanácsadásra előzetes bejelentkezés alapján:

46/505-077
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

További információk a komposztálási programról:
www.zoldkapcsolat.hu

Komposztálás ünnepnapja

A magyarországi komposztálás ünnepnapján 2012. október 10-én a Zöld Kapcsolat Egyesület 9 és 13 óra között a miskolci Búza téri piacon várta az érdeklődőket. A kilátogatók játszva ismerkedtek meg a komposztálás folyamatával. Egy tucatnyi óvódás jött ki, akik izgatottan figyelték a gilisztáriumban a komposztban „lakó” élőlényeket, „megsimogatták” a különböző talajtípusokat és élő komposztálási játékautomata kérdéseire válaszoltak. Ezek a felnőttek körében is népszerűek voltak, akik komposzt-totót töltöttek ki és kérdéseket tettek fel a komposztálással kapcsolatban. Nagy érdeklődés mutatkozott a komposztkeretek iránt is, ugyanis sokan iratkoztak fel az igénylési listára.A Miskolci Komposztálási Programot 6 éve bonyolítja a Zöld Kapcsolat Egyesület. Ez idáig több mint 2000 komposztkeretet adtak át a programba kapcsolódó miskolciak számára. Csaknem kétszázan várakoznak jelenleg a listán, ugyanis tavaly elmaradt az önkormányzati támogatás, és bár támogatási szerződéssel rendelkeznek, de az idén sem érkezett még meg a forrás, amiből az egyesület legyártathatná a komposztkereteket. Emiatt a jelentkezők szíves türelmét kérik a szervezők.Sajtómegjelenések:

http://www.boon.hu/ne-dobjuk-ki-komposztaljuk/2099623

http://www.boon.hu/a-komposztalas-unnepnapja-miskolcon/2093757További információ:

Zöld Kapcsolat Egyesület

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.zoldkapcsolat.hu

Komposztálási program vidéken
A Zöld Kapcsolat Egyesület vidéki komposztálási programja 2011.07.31-én lezárult. A programban résztvevő 3 településen (Boldva, Szirmabesenyő, Emőd) a lakosság körében összesen 500 fa komposztkeretet osztottak ki, kötelező előadásokkal egybekötve az egyesület munkatársai. A zöld hulladék újrahasznosításához 6 intézmény is csatlakozott (Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Szirmabesenyő, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola És Szakiskola Emőd, Napközi Otthonos Óvoda Emőd, Mesevár Napköziotthonos Óvoda Boldva, Szathmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskola Boldva, Napsugár Óvoda Szirmebesenyő). A környezeti nevelők munkája révén 1011 óvodás, és iskolás gyerek ismerkedett meg a komposztálás fogalmával, lépéseivel és vett részt szemléletformáló, játékos témanapokon. Az utcai bemutatókon további 814 fő tehette próbára tudását komposzt totó kitöltésével, szemléletformáló installációk használatával (talajsimogató, növényfelismerő, óriás puzzle, kompomata). Az egyesület bemutató komposztkertjében 175 fő tevékyenyen tapasztalhatta meg a komposztálás folyamtát (rostálás, komposzt forgatás, komposzt öntözése, aprítás stb.). A mélyreható ismeretekre vágyók a komposztmester képzésen kertészmérnök szakembertől kaptak új ínformációkat a témával kapcsolatban (46 fő).
Az újsághirdetések, cikkek, televíziós megjelenések, honlapon közzétett információk révén csaknem 340 000 lakos értesült a komposztálási mintaprojektről.

A „ Házi és közösségi komposztáló népszerűsítése Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein” című KEOP-6.2.0/A/09-2010-0041 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Komposztálási program Miskolcon

A program keretében elsősorban a házi komposztálás gyakorlatának és ismereteinek elterjesztése a célunk. Miskolc Város Hulladékgazdálkodási Programjának támogatása révén 2007 és 2008, 2009- ben 400-400 komposztkeret 2010- ben 250 keret kiosztására került sor, folyamatos a komposztálási tanácsadás, az aprítékoló kölcsönzés és komposztmester képzést is szervezünk. Elkészült az Avasi Arborétumba tervezett oktató komposztkert, ahol bemutatjuk a komposztkeret típusokat, a közösségi komposztálás módszereit valamint a komposzt toalettet is. A vállalkozó szellemű miskolciakkal használatbavételi szerződést kötünk, így a ládák élete nyomon követhető: aki aláírja, annak három évig rendeltetés szerűen kell használnia a keretet, illetve a szervezet referense személyesen tanácsot ad és meglátogathatja a kertet, ahová a keret kihelyezésre kerül. Komposztáló kampány-standdal iskolákat látogatunk, megjelenünk a városi rendezvények jeles napjain.

A házi komposztálás elterjesztése azért elsődleges, mert ez jelenti a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást a kezelés szempontjából - nem kell kilométereket utaztatni a szerves „hulladékot“. A szerves hulladékok hasznosításával egyrészt csökken a lakossági szemét biológiailag bomló anyag tartalma, másrészt csökkenthető a szemétdíj.Hulladékcsökkentés komposztálással

Egy átlagos háztartásban és a kertben keletkező hulladék kétharmada biológiailag lebomló, szerves hulladék, melyből kis segítséggel, mi magunk is értékes komposztot állíthatunk elő. Ezáltal 30%-al csökkenthető a kukába kerülő szemét mennyisége is és a talaj szerkezetét és minőségét javító humusz keletkezik.
A miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársai kidolgoztak egy programot, mely során az elmúlt három évben már több mint 1200 miskolci lakos számára adtak át fából készült komposztkeretet és tartottak tájékoztatót annak érdekében, hogy a jelentkezők minél sikeresebben komposztáljanak házilag, saját kertjükben. A miskolci önkormányzat által támogatott program eredményeként komposztálási tanácsadással segítik az érdeklődőket: telefonon, személyesen, akár a helyszínen is. Ezen túlmenően lehetőség nyílik házi aprítékoló berendezések, szakirodalom kölcsönzésére, vagy ismeretterjesztő kiadványok átvételére.
A Komposztálási Program megvalósításának fontos állomása volt 2008 ősszel a Bemutató Komposztkertnek az átadása, amelyet az Avasi Arborétumban hoztak létre számos miskolci önkéntes segítő közreműködésével. Céljuk, hogy bemutassák a lehető legtöbb formájú és működési házi komposztálási eljárást, szervezett csoportokban lehetőséget nyújtsanak a gyakorlati bemutatásra, oktatásra is. Ugyancsak szemléletformálási céllal csatlakoztak a Magyar Madártani Egyesület Madárbarát kert programjához, madáritató tavat alakítottak ki, s a Bükki Nemzeti Parktól kapott 12 madárodút, etetőt helyeztek el. Az értékes komposzt felhasználási lehetőségét "gyógynövényspirállal" mutatják be. A komposztkert látogatása kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, szakvezetéssel lehetséges.
Mint ahogyan az idén már több alkalommal, az utcán, most például a Város Napján, május 11-én, a Szinva teraszon is megjelennek az egyesület munkatársai és önkénteseik a komposztálási standdal. "Kompomatával", ismeretterjesztő és játékos programokkal várják az érdeklődő lakosságot és diákokat, megtekinthető lesz a komposztkeret, a kölcsönözhető aprítékoló gép és a helyszínen jelentkezni is lehet ezek használatára.

Akadálymentesítés

  • Vissza

Támogatók

Kompomata

Hasznos linkek