Get Adobe Flash player

Keresés

Tudatos Hírlevél

E-mail cím:

 

 

Csatlakozz Facebook-on!

SFbBox by website

Töltsd fel mert gázos

Google+

Mobilitás

Kerékpárral túrabottal az élhetőbb városért

 

Az elmúlt két évtizedben Miskolc városában, a kelet-európai tendenciákkal egy időben, megnőtt az egyéni gépjárműhasználat aránya városi forgalomban. Ez nagyobb légszennyezést, zajterhelést, pszichés terhelést valamint mozgásszegény életmódot és életminőség csökkenést eredményezett a város lakóinak az életében. Megfigyelhető, hogy hétvégén is folytatódik az indokolatlan gépjárműhasználat és a városkörnyéki üdülőhelyek (Tapolca, Lillafüred), amelyek kerékpárral vagy gyalog is könnyen elérhetőek lennének, gépjárművel látogatja a miskolciak többsége.

Célunk, hogy civil összefogás keretében, nagyszámú önkéntes bevonásával, helyes kommunikációs eszközök megválasztásával és gazdaságos "minimál infrastruktúra" építésével olyan hosszú távú perspektívával rendelkező kerékpárosbarát és „sétálóbarát" közeg jöjjön létre, amely jelentős szemléletformáló erőt képez és ezen túlmenően hozzásegíti a várost az egyéni gépjármű közlekedésből adódó környezetterhelés csökkentéséhez és a fenntarthatóbb, élhetőbb városi környezet kialakulásához.


Európai Mobilitás Hét és Autómentes Nap


Egyesületünk Miskolc Város felkérésére 3 éve szervezi a miskolci Mobilitási hét programsorozatot.
Az „Európai Mobilitási Hét Kartájnak" aláírásával évente egyre több európai és nemzetközi önkormányzat nyilvánítja ki hivatalosan, hogy támogatja a kezdeményezést. 2008-ban rekord számú, 2 102 önkormányzat vett részt hivatalosan az Európai Mobilitási Héten, és összesen 7 677 állandó intézkedést vezettek be, ami újabb rekord volt. Az intézkedések 39 ország összesen kb. 220 millió polgárát érintették!. A helyhatóságok, így Miskolc is, az idén a következő kötelezettség vállalásokat tettek:

• a hét programjait az " Az éghajlatváltozás kihívásai -Városi klíma" központi jelmondattal összhangban szervezi meg;

• a Mobilitási Hét folyamán - lehetőség szerint szeptember 22-én - megszervezi az Európai Autómentes Napot.Ugyancsak elvárás minden önkormányzattal szemben, hogy keressen a különböző rendezvények témaköréhez kapcsolódó helyi partnereket, és velük szoros együttműködésben koordinálja az Európai Mobilitási Hét előkészítését. Olyannyira sikeresnek bizonyult ez az együttműködés, hogy 2006-ban a Civil-Társ Trust Programiroda ,,Valódi Civil Partnerségért" díjat adományozott Miskolc városnak a környezetvédő civil szervezetekkel közösen szervezett Mobilitás heti rendezvénysorozat megszervezéséért.

Akadálymentesítés

  • Vissza

Támogatók

Kompomata

Hasznos linkek