Get Adobe Flash player

Keresés

Tudatos Hírlevél

E-mail cím:

 

 

Csatlakozz Facebook-on!

SFbBox by website

Töltsd fel mert gázos

Google+

1%

1%

 

Kedvezményezett neve: Zöld Kapcsolat Egyesület

Kedvezményezett adószáma: 18448461-1-05

 

Az 1%-oddal "szavazol":

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

Forrás: Tudatos vásárlók 12 pontja (1. pont: A pénzeddel szavazol).

 

1

 

 

Rólunk...

A programjaink menüpontban található meg bővbb információ.

 

2015-ös év tevékenységei, programjai:

Szolgáltatások:
- Komposztálási program: A program során 2015-ban 213 komposztkeretet osztottunk ki miskolci lakosok számára. Lehetővé tettük az aprítékoló berendezéseink kölcsönzését, előadásokat tartottunk iskolákban, kertbarát szakkörökben. Az Avasi Arborétumban látogatásokat szerveztünk.
- Környezeti jogérvényesítés: Jogsegélyszolgálatunkhoz  irányítottunk ügyfelet, különböző jellegű és jelentőségű környezetjogi ügyekkel, melyekkel közösségi jellegű problémákra keresett megoldást.

 

Rendezvények szervezése:
-Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra: 2015. szeptember 19-én megtartottuk a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan.

A 30, 50, 80, 100 km-es távjaira ismét az ország több részéből érkeztek nevezők. Idén is nagy népszerűségnek örvendett a piros-zsíroskenyér és az ellenőrző pontokon a frissítők mellett csokival is vártuk a résztvevőket. A teljesítménytúrát teljesítők emléklapot és medált kaptak.

Sikeresen vették az akadályokat a 8 éves és a 81 éves nevezőink is, a hallássérült fiatal férfi a 110-es távon, a Jezsuita Gimi félszáz diákjával együtt -- még úgy is, hogy délután jött az eső.
256-an bizonyították, hogy milyen jó is két keréken közlekedni -- kortól, nemtől, edzettségtől függetlenül, ahol a bükki terep sem jelentett akadályt.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1004676089557105.1073741864.503126829712036&type=3


- Európia Mobilitási hét:

A Miskolcon megrendezett Európai Mobilitási hét alkalmából (2015. szeptember 16-22.) a kiliáni (09.16.) és az Autómentes napon (09.22.) vettünk részt. Itt különféle játékokon keresztül ismerhették meg a gyerekek és felnőttek, hogy hogyan tudnak tudatosabban választani közlekedési alternatívák közül.
A velünk töltött idő alatt elsajátíthatták a közlekedési szabályokat az óriás KRESZ memória és társasjáték segítségével. A kerékpáros szerencsekeréken forgatva pedig a kerékpáros közlekedést és annak előnyeit lehetett megismerni.
Majd pedig, hogy még inkább megkedveljék a két keréken való közlekedést, az energia bringára és a kerékpáros turmixra pattanhattak a vállalkozó szelleműek. Mindenki élvezte, hogy saját maga készítheti el a tejből készült banánturmix-ját.
Az autómentes napon pedig a "Miskolci nők a bicajon és rolleren" programunkkal bátorítottuk a két keréken való közlekedéstől ódzkodókat és biztattuk ennek, hogy gyakrabban válasszák ezt a módot.

A további városrészi napokra pedig biztosítottuk az eszközöket.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1007592149265499.1073741870.503126829712036&type=3


- Mozdulj Diósgyőr! fenntarthatósági családi napok:

 

- Palántaosztás: A kiliáni lakótelep bérházi lakói számára osztottunk gyógy- és fűszernövény palántákat szombaton. A hernádszentandrási biogazdaságból származó növények igen kapósak voltak, hamar gazdára találtak. Bazsalikom, kakukkfű, zsálya, rozmaring, fodor menta, metélő petrezselyem és kuriózumként a természetes édesítőszerként fogyasztható sztívia palántáknak örülhettek a lakótelepiek. Színes tájékoztató anyagot is kaptak, mellyel az a célunk, hogy bátorítsuk és érzékenyítsük a bérházi lakókat is balkonkertészkedésre.
A családi házakban élők számára a komposztálás rejtelmeiről nyújtottunk információkat és most is lehetett jelentkezni a 2016 évi komposztkeret átvételre.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1010889395602441.1073741872.503126829712036&type=3

 

- Komposztálási témanapok: Miklós utcai Általános Iskola, Komlóstetői Általános Iskola, 

 

Oktatás, szemléletformálás:
- Fair Trade Program: több tagunk részt vett a tisztességes kereskedelmi hálózatot és a Milleniumi Fejlesztési Célokat szolgáló szemináriumon, majd 3 lakossági szemináriumot (65 fő) és két miskolci tornacsarnokban városi nagyjátékot (340 fő), kóstoltatásokat (1200 fő), s a  fenntartható erdőgazdálkodásról képzést szerveztünk.

 

Rendezvényeken való részvétel:

- Lecsófesztivál: 2015. augusztus 8-án (szombaton) az V. Miskolci Lecsó- és Pecsenyefesztiválnak a Majális-park adott otthont, amin egyesületünk is részt vett.
Játékos formában ismerkethettek meg a kilátogatók a környezettudatos életmóddal: a kilátogatók kiszámolhatták mekkora ökológia lábnyomon élnek, fajátékokkal próbára tehették ügyességüket, óriáspuzzle kirakásával pedig a komposztálás lépéseivel ismerkedhettek meg, memória játékkal játszók pedig a közlekdési táblák felismerésével tehették próbára magukat. A játékok a kissebbek és a nagyobbak között is sikert arattak.
Az egyesületünk önkéntesei pedig beneveztek a Lecsófőző versenyre, amit a képek is tanúsítanak, hogy milyen serényen tevékenykedtek.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.991970064161041.1073741863.503126829712036&type=3

 

- Fazekas Nap: az egyesületünk 2015.06.10-én (szerdán) meghívást kapott a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Fazekas-napi” rendezvényére.

Háztartászöldítéssel és komposztálással kapcsolatos játékokkal várta a nyári szünetre készülő diáksereget. A Kompomata kérdései által a komposztálásról szerezhettek hasznos információkat. A környezetük további zöldítésre pedig az óriástársas és egy zöld háztartás berendezése által kaptak hasznos ötleteket, praktikákat. Pihenésképpen pedig komposztálás lépéseit bemutató puzzlet rakhattak ki.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.956229117735136.1073741861.503126829712036&type=3

 

Zöld Önkéntesség Miskolcon:

Önkénteseink a komposztálási programba valamint városi rendezvényekhez (Európai Mobilitás Hét és Autómentes Nap, Európai Hulladékcsökkentési Hét) és egyéb környezettudatosságot növelő rendezvényekhez (Állampolgári Részvétel Hete, Avas, Fazekas Nap, Lecsófesztivál, Országos Cserkésztalálkozó-Szerencs, Zöld OT-Szerencs), kötődő szemléletformálási tevékenységekhez kapcsolódtak be a legtöbben. Kertészeti munkálatokban is részt vettek az önkéntesek, a komposztkertben.

Önkéntesség fejlesztése:

Önkéntes naplónk adatai szerint, 600 óra önkéntes munkát végzetek a környezetügy érdekében. Egyesületünk 2015. szeptember 11-13. között jutalom programot szervezett az aktívan tevékenykedő önkénteseik részére Poroszlóra.
Péntek délután megérkeztünk a szállásra és innentől kezdve egészen szombat délutánig különböző játékos és csapatépítő programokkal várt minket a kommunikációs trénerünk, Szőllősi Andrea. A zárásként pedig meglátogattuk az Ökocentrumot, ahol hajóztunk és a Tisza-tó élővilágát ismertük meg. Majd kerékpáros tavi kiránduláson vettek részt a vállalkozó kedvűek, akik még nem fáradtak el.

 

59637 573512939340091 163600151 n

 

 

Ön a jelen nyilatkozatok egyikének leadásával Zöld Kapcsolat Egyesület javára kíván rendelkezni.

Kérjük, a másik nyilatkozatot juttassa el valamely családtagjának, vagy ismerősének.

Azért, hogy támogatásuk biztosan megérkezzen hozzánk, szíveskedjenek a következő lépéseket pontosan elvégezni:

TENNIVALÓK A NYILATKOZATTAL:

1. A nyilatkozatot HELYEZZE egy normál méretű BORÍTÉKBA.

2. Ragassza le a borítékot, és CÍMEZZE MEG AZ ILLETÉKES ADÓHATÓSÁG RÉSZÉRE.

3. A borítékra ÍRJA RÁ AZ ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, és a ragasztott felületére átnyúlóan ÍRJA ALÁ.

4. A borítékot TOVÁBBÍTSA MUNKÁLTATÓJÁHOZ, VAGY AZ ADÓHIVATALHOZ.

TOVÁBBÍTÁS AZ ADÓHIVATALHOZ

Ha személyi jövedelemadóját a MUNKÁLTATÓJA számolja el, 2016. MÁJUS 10-IG JUTTATHATJA EL a munkáltatóhoz. (Rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan SAJÁT KEZŰLEGALÁÍRT, normál méretű borítékban elhelyezve kell átadnia munkáltatójának.)

Ha ÖN, VAGY KÖNYVELŐJE készíti adóbevallását, 2016. MÁJUS 20-IG JUTTATHATJA EL az adóhatósághoz.(Rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan SAJÁT KEZŰLEGALÁÍRT, a jövedelemadó-bevallásától elkülönítetten, külön borítékba elhelyezve juttathatja el.)

 

I.Ezt a rendelkező nyilatkozatot elhelyezi az adóhatóságnak megcímzett borítékba, és-személyesen vagy postai úton, külön juttatja el (2016. május 20-ig) az adóhatóságnak.

II.A személyi jövedelemadó-bevallás nyomtatványgarnitúra részét képező „perforált” íven nyilatkozik az adóbevallás részeként (melyet majd az adóhatóság választ le a perforálás mentén).

III.Munkáltatói adómegállapítás esetén a ragasztott felületre átnyúlóan aláírt és adószámával ellátott postai borítékban elhelyezve juttatja ela munkáltatóhoz, legkésőbb 2016. május 10-ig. Ebben az esetben a munkavállaló,az állami adóhatóság általrendszeresített nyomtatványon is rendelkezhet.

IV.Elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás esetén,elektronikus űrlapján kedvezményezettként jelölje meg a Zöld Kapcsolat Egyesületet, melynek adószáma:

18448461-1-05

 

Allergén növények

10-15 perces előadás az allergén növényekről, allergiáról. Az előadás kitér a bolygatott területek allergén növényektől való mentesítésére, a folyamatos irtás fontosságá, gyógynövény vagy allergén dilemmára.

6 óriás herbáriumi lapon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a nyár végi allergén növényekkel (parlagfű, lóröm, fekete üröm, utifű, disznóparéj, csillagpázsit)

Állomások:

Parlagfű kirakó

Egy könnyebb és egy nehezebb A3 méretű kirakó a parlagfű 2 fejlődési fázisából (fiatalabb, idősebb növény)

Allergén twister


A játékban 2-4 játékos vehet részt.

A játék során sorsolni kell, hogy a következő játékos melyik kezével vagy lábával következik, és melyik növényre fogja azt rakni. Ehhez egy mutatós forgatókészüléket használunk,amin nehezítés képpen nem a növény fotója látható hanem a neve. A forgatóberendezés körlapja négy részre van osztva (ezek jelentik a két kezet és két lábat), a negyedek további négy részre a növények nevei szerint.

Megismerhető növények: parlagfű, mezei komócsin, fekete üröm, angolperje

Gyom memori

24 db-os (egyenként 20 X20 cm nagyságú kártyákból álló) memória játékot készítettünk. A memóriajáték szabályai szerint lefordítjuk a kártyákat, és keressük a párokat. Ha párt találunk, akkor újra a nyertes fordíthat. Az nyer, akinek több párja lesz a játék végén. De az az abszolút győztes az aki meg tudja nevezni a játék végén az összes nála lévő növényt.

Megismerhető növények: szőrös disznóparéj, fehér libatop, fekete üröm, csillagpázsit, egynyári perje, csomós ebír, angolperje, nagy útifű, mezei komócsin, réti lórom

Hol az energia?

Témanap


Az igényekhez és az életkori sajátosságokhoz (óvodás - középiskolás korosztály) igazodva 45 perces és fél napos témanapok megtartását vállaljuk.

A témanap az alábbi elemekből tevődik össze:

1. 15-20 perces előadás fél frontálisan, kérdés felelet formájában a tanulók nyitottságátó, előzetes ismereteiktől függően, a megújuló, és nem megújuló energia forrásokról, energiatakarékossági szokásaikról

2. Energomata: 2m magas papír "automata", amely dió bedobásával hozható működésbe és kérdéseket rak fel a gyerekeknek az energia takarékosságról, és a megújuló energiaforrásokról. Az alternatív válaszok közül , eldöntve melyik a helyes A,B,C nyílláson lehet benyúlni az "autómatába" ami helyes válasz esetén ajándékkal jutalmaz, helytelen válasz esetén rá csap a gyerek kezére. Az aktivitását igénylő feladatokkal játékos formában tanulják meg az energiatakarékosság fontosságát.

Komposztálás /bemutató/

TémanapAz igényekhez és az életkori sajátosságokhoz (óvodás- középiskolás korosztály) igazodva 45 perces és fél napos témanapok megtartását vállaljuk a házi komposztálás népszerűsítése érdekében.

A témanap elemei:

1. 15-20 perces előadás amelyben a gyerekek egy interaktív előadás keretében megismerkednek a komposztálás fogalmával, lépéseivel. Közös hulladékválogatással megtanulják, mi kerülhet a komposztba és mi nem.Milyen élőlények segítik a komposztálódást, mire használható a komposzt, és milyen környezeti hatásai vannak a komposztálásnak.

2.Talajsimogató

A tanulók megismerkednek Magyarország talajtípusaival, és a már érett komposzttal. Megtanulják, mire következtethetnek a talaj színéből, szemcseméretéből, milyen a jó termőképességű talaj, és hogy a komposzttal hogyan javíthatjuk a talaj szerkezetét.

3. Növényfelismerő kvíz

Hazánkban megtalálható növényekről (komposztálás alapanyagai) készült fotókat mutatunk az érdeklődőknek. A cél hogy az ugyanarról a növényről mutatott 3 kép közül a legkisebb részletből felismerjék a növényeket.

4. Kompomata

A komposzt „automata” dióval működik. A dió bedobása után az „autómata” kiad egy kérdést amire 3 alternatív válasz lehetséges. Helyes válasz esetén a kompomata ajándékot ad, helytelen válasz esetén rácsap a gyerek kezére.

5. Komposztkeret összerakó verseny

6. Komposzt puzzle

A komposztálás 7 fázisát mutatja be óriáskirakó formájába. A puzzle kirakása után, a feladat a képen történő események elmesélése és csoport munkaként a helyes sorrend felállítása.

Zöld Sátor

 

Zöld Sátor

 

A Kocsonyafesztiválon (február) 2008 óta minden évben megrendezésre kerül a Zöld Sátor, ahol a zöld civil szervezetek lehetőséget kapnak, hogy megjelenjenek a környezetvédelmi programjaikkal, bemutathassák a tevékenységüket, hasznos tanácsokkal láthassák el az érdeklődő látogatókat. Évről évre törekszünk arra, hogy mi és a résztvevő partnerek mindig valami újdonsággal tudjunk előrukkolni, hogy a régebbi látogatók is találhassanak mindig valamit, ami az érdeklődési körüknek megfelelő.

A Zöld Sátor nem csak egy passzív, kiállítókkal és szórólapokkal teli tér, hanem ettől sokkal több. Igyekszünk játszva tanítani, tanácsokat adni, amit a való életben is használhatóak és előadásokkal még közelebb hozni az embereket ehhez a területhez.

 

 

Miről is szól a zöld sátor?

A 300 m2 sátor évről évre helyet ad 25-30 civil szervezetnek, akiknek óriási lehetőséget nyújt a program, annak tekintetében, hogy környezetvédelmi, közhasznú tevékenységüket bemutassák. Miskolci szervezeteken túl minden évben országos civil szervezetek is résztvevői a Zöld sátornak, valamint határainkon túl élő egyesületek is bemutatkozási lehetőséget kaptak, amivel Román, Szlovák, Ukrán szomszédaink éltek is.

A fesztivál 3 napja alatt a sátorban annyi mindent kínálunk, amihez egy teljes év sem lenne elég, ha a szabadidőnkben ezeket a dolgokat szeretnének megismerni, kipróbálni. A programok sokszínűsége lehetőséget biztosít, hogy minden korosztály (0-99+ év) megtalálhassa az érdeklődési körének megfelelőt és így családok számára is kiváló alkalmat kínál, hogy együtt, közösen fedezzék fel ezt a „zöld világot”. Míg gyerekek kreatív környezetbarát játszóházban természetazonos anyagokkal ismerkedhetnek meg, meglátogathatják a Miskolci Állatkert és Kultúrpark állatsimogatóját és a vadászgörények játszóházát is. Addig felnőttek az ismeretterjesztő standokon kívül vásárolhatnak a Zöld bolt termékeiből, bio és reform élelmiszerekből.

A vállalkozó kedvűek megtudhatják, hogy mekkora ökológiai lábon élnek. Ezen felül madarászok, gombászok, kerékpárosok, állatkert, nemzeti parkok, természetjárók is képviseltetik magukat.

Helyet kap a sátorban a Szimbiózis Alapítvány sérült fiataljainak játszóháza, és termékbemutatója.

A környezetvédelem mellett, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a méltányos kereskedelemre a szociálisan és emberjogilag is tiszta termékekre, és az esélyegyenlőségre, így találkozhatnak a látogatók Fair Trade pulttal, ahol méltányos kereskedelemből származó teát vagy kávét is megkóstolhatnak.

Előadásokkal, vetítésekkel is szokott színesedni a kínálat. A Kocsonyafesztivál előtt pedig már nem egyszer írtunk ki rajzpályázatot (Válts… című és a Télűző-Tavaszváró című rajzpályázat).

 

Zöld Sátorban eddig évek során megfordul szervezetek

Hazai:

-          Aggteleki Nemzeti Park

-          Alsódobszai Hernádnémeti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület: Természetismereti vetélkedő, hegymászó és barlangászcsomók tanítása, Hernád folyó természeti értékeinek bemutatása, Tátorján tanösvény bemutatása, Hegymászás, barlangászás ismertetése képekkel, felszerelések bemutatása, kiállítása.

-          Amatőr Meteorológusok Egyesülete

-          BiroLogic Kft.: vákumcsöves kollektor

-          Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

-          B.A.Z Megyei Természetjáró Szövetség

-          B.A.Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség

-          Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

-          Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség: Természetjáró programok népszerűsítése, térképek és túrafüzetek kedvezményes árusítása

-          Bükki Nemzeti Park Igazgatósága: Természetismereti kiadványok, könyvek, filmek árusítása, bemutatása, információnyújtás, tájékoztatás a természetvédelmi és környezetismereti programokról

-          Csatárlánc : Szentléleki Kolostorrom megmentéséért - Herman Ottó Tudományos Közhasznú Egyesület

-          Dialóg Egyesület

-          E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület:Zöldövezet – ökobolt

-          Északerdő Zrt Csanyiki-Csemete Erdészeti Iskola

-          Gömörszőlős egy fenntartható falu - B.A.Z. megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Nonprofit kft

-          Greenpeace Magyarország

-          Gyuri bácsi, a bükki füves ember: Gyógyfüvek és gyógynövényes könyvek árusítása, gyógyteákat kóstoltatása

-          Északerdő Zrt Csanyiki-Csemete Erdészeti Iskola

-          Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány

-          Holocén Természetvédelmi Egyesület

-          Hulladék Munkaszövetség

-          Kerékpáros Miskolc Egyesület

-          Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata: Tanácsadás, ingyenes kiadványok környezetvédelmi problémákról.

-          Levegő Munkacsoport

-          Magyar Gombász Kkt.

-          Magyar Kerékpáros Klub B.-A.-Z. Megyei Alapszervezete

-          Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoport

-          Magyar Természetvédők Szövetsége

-          Mancs a Kézben Egyesület

-          Miskolci Állatkert és Kultúrpark: Kisállat bemutató, állatsimogató

-          Miskolci Gombász Egyesület: Miskolc környéki gombák bemutatása

-          Miskolci Vadászgörény Klub: Görényjátszóház

-          MIVIZ Miskolci Vízmű Kft.

-          Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány: Környezeti tanácsadás, ökológiai lábnyomszámítás

-          Öko-Pack Nonprofit Kft.

-          Őstermelő - Koltayné Zsoldos Krisztina

-          Szabics Bt.: Az alacsony környezetterheléssel járó ökotúrák és a Tiszavirág Tanösvény népszerűsítése, természeti értékek bemutatása,fotók, kiadványok, poszter madár fészkek, tollak, termésfelismerő játék stb.

-          Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány: Ellátottak által készített termékek bemutatása

-          Szirnyei Mese Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Szirmabesenyő

-          Szorgoskert Alapítvány

-          Taoista Tai Chi Társaság

-          Védegylet Egyesület: Kávé-tea kóstolás közben beszélgetés a méltányos kereskedelemről. Kvízkitöltés nyereményért, fair trade domino

-          Vitalitás Biokereskedés: ökológiai termékek bemutatása, kóstoltatása, vására

-          Wander- Food Kft.: reform élelmiszerek

-          WWF World Wide Fund for Nature

-          Zöld Akció Egyesület:Ismeretterjesztés az ökológiai termelésről és termékekről, bio íz-kvíz

-          Zöld Kapcsolat Egyesület: Komposztálási bemutató

Határon túli:

-          Konopa Egyesület

-          SOSNA

-          Stowarzyszenie Na Grzyby

-          Szlovák-karszt Nemzeti Park

-          Terra Dei

-          Zöld Székelyföld Egyesület

 

Zöld Szemmel – Kocsonyafesztivál különszám

Zöld Szemmel című periodikánk különszáma, amelyből megismerhetik a látogatók a sátorban standoló szervezetek céljait, tevékenységeit, elérhetőségeit letölthető itt.

 

Zöld Sátor számokban

-          300 m2-nyi zöld évente a fesztiválon

-          20-25 civil szervezet minden évben a fesztiválon

-          A fesztivál 3 napja alatt méréseink alapján 16 000 és 30 000 között mozog a látogatók száma

-          2008 óta minden évben megrendezésre kerül a Zöld Sátor és ez idő alatt több, mint 50 szervezet fordult meg nálunk

-          2012-es Télűző-Tavaszváró rajzpályázatra 400 pályamű érkezett az ország több részéről

Akadálymentesítés

  • Vissza

Támogatók

Kompomata

Hasznos linkek