22. Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra – 2021. szeptember 19.

Tavasztól kerékpárosokkal telik meg a Bükk, szinte minden hétvégére jut egy verseny. Fantasztikus lehetőségek!
Mi arra invitálunk benneteket, hogy szusszanjatok egyet és nevezzetek a BÜKKI KERÉKPÁROS TELJESÍTMÉNYTÚRÁN is, induljatok a saját kedvtelésetekre, a versenyláz helyett gyertek velünk egy könnyed, beszélgetős tekerésre.
Tavasszal és ősszel, vasárnap, csodálatos időben, 20 Celsius fok körül, saját felkészültséged szerint 30, 50, 80 és 110 km-es távokon indulhatsz.
Itt mindenki talál magának valót: a kezdő, a profi, jöhetnek baráti társaságok, családok, osztályközösséggek, munkatársak, vagy éppen szólóban, bárki…
Szeptember  19-én ismét a hagyományos, gondos előkészületekkel várunk benneteket önkénteseinkkel együtt, az ellenőrző pontokon: üdítővel, harapnivalóval és közkívánatra, az elmaradhatatlan, piros zsíros kenyérrel 🙂
Jelentkezés:
https://forms.gle/hbQvPSZXAsCfK7DY8
Szeretettel visszavárjuk az eddigi résztvevőket, az újonnan indulókat is, és persze, bátran hozhat magával mindenki még egy embert!
Részletek az eseményeknél!
https://www.facebook.com/events/6526528424027737

Én vagyok Gréta – Dokumentumfilm vetítés a Kinodomino jóvoltából

A Kinodomino és a Verzió Filmfesztivál jóvoltából augusztus 14-én este az Én vagyok Greta című dokumentumfilm vetítésére érkezhettek az érdeklődők egyesületünk udvarára.
A film a fenti linkre kattintva online is elérhető.
Természetesen nem üres kézzel vártuk a látogatókat, önkénteseink sok-sok finomságot készítettek!
A vetítés után egyesületünk elnökével, F. Nagy Zsuzsannával beszélgettünk a film és klímaváltozás kapcsán az egyéni felelősségről, lehetőségekről és próbáltunk együtt gondolkodni arról, hogyan érint ez a kérdés valójában minket.
Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek!
A témával kapcsolatban további információért és tanácsért bátran forduljatok a Zöld Kapcsolat Egyesülethez.
Én vagyok Greta - filmvetítés

Csatlakozókat várunk!

Szeretnél környezettudatosabban élni? Szeretnél erre másokat is nevelni? Szeretnél közösségben a környezetvédelemért tenni? Szeretnéd hasznosabban tölteni a szabadidődet?
Ha felmerült benned, hogy szeretnél valamit tenni a klíma- és környezetvédelemért, csatlakozz hozzánk!
Lehet választani, vagy közösen megtervezni: a kerékpáros, klímavédelmi, komposztálási programokat, eseményeket, közösségi rádiós adásokat, filmklubot, faültetést.
Környezeti nevelési eseményeinkkel a fiatalabb, idősebb korosztály számára egyaránt hasznos tevékenységet kínálunk.
Sokféle formában csatlakozhatsz: közösségi szolgálatosként, önkéntesként nyugdíjas, de tenni tudó/akaró pedagógusként, grafikusként, marketingesként is. Olykor szükségünk van fizikai segítségre is (pl. nyomtatás, festés, famunkák, pakolás, szállítás).
Cserébe segítséget kaphatsz: környezettudatos és pénztárca kímélő életmódhoz, fogyasztási szokásaid megváltoztatásához, biokertészkedéshez, tanulmányaidhoz, klímavédelmi ismeretekhez. Jelentkezni, érdeklődni itt lehet:
Zöld Kapcsolat Egyesület – Miskolc
zoldkapcsolat@gmail.com
706002852

Létrás-tetői kamasztábor 2021

A 30 éves tábori találkozó után kezdődött idén a kamaszok turnusa. Összesen 112(!) km-t túráztunk, csütörtökön egészen Bélapátfalváig mentünk. Aznap este meglátogattuk a demjéni termálfürdőt, hogy másnap, frisen kiáztatott lábainkkal Szilvásváradon át visszatérjünk Létrás-tetőre. A képek ezúttal is magukért beszélnek!

30 éves a Létrás-tetői gyermektábor!

Kissé hihetetlen, kimondani is sok, ám ez a valóság, idén 30 éves lett szeretett Létrás-tetői gyermek- és kamasz táborunk.  Öröm volt látni az első táborosainkat immáron saját gyermekükkel együtt visszatérni gyerekkoruk izgalmas helyszínére.

Táborunkat elkerülte a rohanva fejlődő világ, a lavórban fürdés és forrásvíz hordás a mai napig úgyanúgy történik, ahogy 30 évvel ezelőtt.  Itt a gyerekek egy egy hétre megtapasztalják, milyen is igazán élni, természeti környezetben, a civilizációs luxusok nélkül.  És bizony élevzik!

Beszéljenek helyettünk a képek:

 

Létrás-tetői gyermektábor 2021

Az idén is megtelt a Bükk fennsík gyermekzsivajjal!

Az immár 30 éves gyermektábor első turnusában a 7-14 éves gyerekekkel keltünk útra mindenk nap, hogy megcsodáljuk a Bükk szépségeit, megismerjük az itt élő növényeket, állatokat.

Szombaton a bátrabbak barlangtúrán is részt vehettek a MArcel Loubens Barlangkutató Egyesület jóvoltából, majd a 30 éves tábori szülinapon pótolták az elégetett kalóriákat 🙂

Beszéljenek a képek helyettünk:

Gödöllői önkéntes kirándulás

Szombaton Gödöllőre utaztunk!
Önkénteseinkkel (23 fővel) meglátogattuk S. Fehér Anna miskolci származású keramikust és egyben egy gyönyörű japán kert tulajdonosát, ezzel kifejezve hálánkat az önkénteseink felé, akiknek nagyon sokat köszönhet az egyesületünk!
Gödöllői önkéntes kirándulás

Öko-napok az iskolában

Előző posztunkat folytatja szeretnénk nektek megmutatni, az iskolákban megvalósult ÖKO-napról készült fotóinkat.
Foglalkozásainkon a gyerekek ismét játszva tanultak, ezúttal a hulladék témakörében:
– a komposztálás folyamatával és folyamat állati segítőivel ismerkedhettek – felépítettük a hulladékpiramist, és tanultunk szemét csökkentési praktikákat
– szemügyre vettük a szelektív hulladékgyűjtés fortélyait

– egy Totóban mérhették fel megszerzett tudásukat, természetesen osztályzás nélkül!

Máris mutatjuk:

« A 8 »

Egészségnapok az óvodákban

Berobbant a nyár, berobbant az élet! Végre mi is mocoroghattunk terepen. Nincs is nagyobb érték, mint végre találkozni egymással. Az elmúlt hetekben újra a mezőcsáti térségbe (12 helyszínen) jártunk, folytatni az EFOP pályázatunkat.
Óvodákban egészségnapot tartottunk a gyerkőcöknek, ahol a felelős állattartással és a lelki egészséggel ismerkedhettek meg játékainkon keresztül:
– bábjáték az állatokról és jóllétükről/ jóllétünkről
– nagy mozgásos játék
– finom motorikás álarc készítés, hogy az állatok bőrébe bújhassanak
– hogyan lesz a magból csíra, érzékszervi ismeretek
– mit érezhetnek az állatok? – szituációs játék
Mutatjuk nektek képekben is:
Egészségnapok az óvodákban Mezőcsáton és térségében

Jogunk van az egészséges levegőhöz!

Ez a vita nem a cementgyár és a Zöld Kapcsolat Egyesület között folyik, hanem az egyesület és a felelős környezetvédelmi hatóság (Kormányhivatal) közötti per.

Azért fordultunk Egyesületünkkel a Kúriához, mert szerintünk nem terhelhető tovább Miskolc és a Sajó-völgy levegője. Ezt az álláspontunkat megerősíti az EU Bíróság 2021. február 3-i ítélete is, mely szerint Magyarország nem teljesítette a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvből eredő több kötelezettségét sem, mellyel pl. a ,,Sajó völgye” kijelölt zóna (melyhez Miskolc is tartozik) lakosságának egészséges levegőhöz való jutását kellett volna garantálnia.

A Miskolci Törvényszék 2021. február 9-i döntése szerint az EU Bíróság egy héttel korábbi ítélete indifferens, a jelen légszennyezettségi állapotba igenis “belefér”, azaz engedélyezhető, hogy évi 1.800.000 tonna cementet, 54.700 tonna hulladék együttégetésével, napi 504 teherautóval szállítsák az egyébként is terhelt 3-as úton.

Szerintük nem kell ezt szakkérdésként alaposabban vizsgálgatni, szerintünk és az igazságügyi szakértőnk szerint pedig igen.

 

És Önök szerint …?

 

Miskolci Cementgyár: Így döntött a bíróság – Így nyílatkozott a szakértő