Helyit helyből! – Záró közlemény

Kampány a klímatudatos élelmiszer fogyasztásért
Miskolc, Szikszó, Edelény, Nyékládháza, Harsány

Rövid távú, alig három hónapos kampányunk igazolta, hogy egyre többen ügyelnek arra, hogy családjuk asztalára mi kerül. Nőtt a bizalmatlanság az ismeretlen eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban, sokan keresik, hogyan lehetne szezonális és helyben előállított élelmiszerekből egészségesebb, teljes értékű menüt összeállítani a családnak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködve, a Zöld Kapcsolat Egyesület segítséget nyújtott ahhoz, hogy a fenntartható élelmiszer-fogyasztás témakörében minél többen hasznos, közvetlen ismeretet szerezhessenek Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5 településén. A „Helyit, helyből” című, 2023 július közepéig tartó programsorozathoz miskolci, edelényi, szikszói, nyékládházi és harsányi, fiatalok és családjaik kapcsolódhatnak be. 

Kertlátogatásokra, vadnövényes főző klubokra, filmvetítésekre, előadásokra és beszélgető körökre vártuk a csatlakozókat, annak érdekében, hogy az asztalra kerülő élelmiszerekről a lehető legtöbbet megtudhassanak, illetve a helyben fellelhető, lehető legbiztonságosabb élelmiszerek beszerzési útjait is megtalálják. Bátorító ötleteket és gyakorlati segítséget adtunk a saját élelmiszertermeléssel, beszerzéssel kapcsolatban. Fogyasztóvédelmi szakember segítségével az érdeklődők betekintést nyerhettek, hogy az élelmiszer-ellátási láncok hogyan hatnak a klímaváltozásra, a környezet állapotára, és a benne résztvevők jóllétére, nem utolsó sorban egészségére. A legtöbbeket foglalkoztató témákat hírlevelekben és a programsorozat végén Helyből helyi “Hasznos könyvekbe” gyűjtöttük össze, hogy a későbbiekben is kéznél legyenek a jó gyakorlatok. 

MISKOLC – Helyit helyből – Hasznoskönyv : https://tinyurl.hu/lsgd

EDELÉNY – Helyit helyből – Hasznoskönyv: https://tinyurl.hu/2ro4

HARSÁNY – Helyit helyből – Hasznoskönyv: https://tinyurl.hu/49hV

NYÉKLÁDHÁZA – Helyit helyből – Hasznoskönyv: https://tinyurl.hu/3O20

SZIKSZÓ – Helyit helyből – Hasznoskönyv: https://tinyurl.hu/G3io

Hozzájárultunk, hogy az egészséges élelmiszerekre vágyódó, változtatni is akarók harsányiak létrehozzák a Harsányi kosár elnevezésű Face csoportjukat, illetve egy hejőpapin idén beindított családi gazdaság számára néhány nap alatt sikeresen toboroztuk össze a hasonlóan gondolkodó vásárlókat. Bízunk benne, hogy a program során megismert települések, termelők és termékek sora bővülni fog, mindez Helyit helyből közösségi oldalunkon a továbbiakban is követhető lesz: https://www.facebook.com/helyithelybol/

Zöld Kapcsolat Egyesület, zoldkapcsolat@gmail.com

Támogató:

OurFuture projekt részeként Magyarországon a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete (1114 Budapest, Móricz Zs. körtér 3A, ), CSO-LA/2020/411-443 projekt.

“Ez a közlemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. Tartalmáért kizárólag a Zöld Kapcsolat Egyesület felel, és az nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió nézeteit”

#DEARProgramme,

#OurFoodOurFuture;

Szerző ZöldKapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.