BÜKKI ERDŐVÉDŐK BEJELENTŐ FELÜLETE

Kedves Barátunk!

A „Mentsük meg a Bükköt a korlátlan fakivágásoktól” civil csoportunk létrehozta ezt a bejelentő oldalt, hogy összefogással megvédhessük a Bükk-hegység erdeit. Amennyiben gyalogos, kerékpáros turistaként, átutazásod során olyan beavatkozásokat tapasztalsz (fakitermelés, rakodás, szállítás, útépítés, hulladék, erdőtűz, stb.), melyre szeretnéd felhívni a figyelmet, kérjük, hogy küldj róla fotót, s a lehető legpontosabb információt. Bízunk abban, hogy az alábbi folyamat révén még időben csökkenhetnek a hegység számára kedvezőtlen jelenségek, észrevételeinkkel segíteni tudjuk a hatóságok munkáját.

Bükki erdővédők térkép
Bükki erdővédők térkép

Regisztráció: https://bukkierdovedok.zoldkapcsolat.hu/admin/regisztracio.php. Kérjük, hogy létező email címeddel regisztrálj (csak egyszer kell megtenned!)! Ez azért szükséges, hogyha pontosításra lenne szükségünk, vagy új információ érkezett, azt meg tudjuk osztani veled.

 1. Az alábbi linken elérhető térképen láthatod az eddigi bejelentéseket: https://bukkierdovedok.zoldkapcsolat.hu/terkep.html
 2. Ha útnak indulsz, kapcsold be a GPS-t a telefonodon és engedélyezd, hogy a képekhez is letárolja a helyszínt!
 3. Küldj be honlapunk bejelentő felületére https://bukkierdovedok.zoldkapcsolat.hu/admin/bejelentes.html max. 3 fotót, kategorizáld az észlelt eseményt, és ha szükségesnek látod, adj információt az észrevételedről. Az érintett erdőrészlet számát erről a kormányzati portálról pontosan megtudhatod: https://erdoterkep.nebih.gov.hu (Bele kell nagyítani, hogy előbukkanjanak az erdőtagok és erdőrészletek. Ha rákattintsz egy sárga poligonra, akkor kijön az infópanel, ebből a Helység / tg / részletjel sorok adatait lenne jó, ha elküldenétek.)
 4. Megvizsgáljuk az észrevétel pontosságát, sorszámot kap a bejelentés és minderről visszajelzést küldünk számodra.
 5. Bejelentésed automatikusan, megjelenik az online térképen.
 6. A bejelentés jellege alapján, mint ügyfél egyesület és/vagy polgári természetvédelmi őrökkel közérdekű információt kérünk róla, illetve indokolt esetben természetkárosításként az érintett hatóságoknak, gazdálkodóknál eljárást kezdeményezünk.
 7. Amikor megkapjuk a választ, értesítünk.
 8. Amennyiben a probléma civilek által megoldható (pl. szemétszedés), akár közösen meg is oldjuk (pl. szemétgyűjtés).
 9. Negyedévente közleményt adunk ki, melyben az adott időszakban tapasztalat eseményekről, s az érintett hatóságok, gazdálkodók intézkedéseiről tájékoztatást adunk.

FONTOS!

 • Az erdőben munkát végző erdészeti és vadászati szakszemélyzet, valamint a fakitermelők, vállalkozók kizárólag az erdőterv szerint, hatósági engedély birtokában tevékenykedhetnek, azonban ezt csak hatósági személy számára kötelesek igazolni. Ezért csak az észlelést küldd el számunkra, lehetőség szerint megszerezzük a szükséges az információkat. Az érintett erdőrészlet jelét erről a kormányzati portálról bárki megismerheti.
 • Amennyiben erdőtüzet látsz, az első lépés mindig a 112-es telefonszám értesítése legyen! Ugyanakkor, mivel a tűzoltók nem feltétlenül rendelkeznek terepi-megközelítési ismeretekkel, következő lépésként a teljes Bükk-hegységet lefedő tevékenységű Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát hívd az ügyeleti, +3630-861-3808-as telefonszámon! Minden perc számít! http://erdotuz.hu/kezdolap/
 • Kérjük, hogy kizárólag a térképen is körbehatárolt Bükk-hegységről küldjetek bejelentéseket. Nincs rá kapacitásunk, hogy ettől nagyobb területre is „vigyázó szemünket vessük”.
 • Amennyiben az online felület használatával megakadsz, vagy kérdésed van, a zoldkapcsolat@gmail.com-ra is írhatsz.

Előre is köszönjük együttműködésedet!

Mentsük meg a Bükköt Civil Munkacsoport

Miskolc, 2022. szeptember 14.

Térkép

Regisztráció

Bejelentés

GYIK (feltöltés alatt)