Zöldfelületvédelem

A miskolci fákért, zöldfelületekért aggódó és tenni akaró lakosok között szeretnénk segíteni az információcserét.

Várjuk az észrevételeket, javaslatokat!
https://www.facebook.com/groups/401850733565114/

 

Jelentős fák Miskolcon – lezárult pályázat

Miskolc város zöldfelületeinek védelme érdekében a lakosság aktivitásának generálása, a megelőzés és az ismeretterjesztés volt  célunk a rehabilitáció eszközeivel.

Miskolc jelentős fáinak felmérése és védelme érdekében felhívást tettünk közzé a helyi közösségek és oktatási intézmények számára. Akcióterv kidolgozását kértük tőlük, amely a fa védelmét,jelentőségének megismertetését szolgálja. Az akciók megvalósítását eszközök beszerzésével, rendelkezésre bocsátásával, rendezvényszervezéssel segítjük.

Újgyőri főtér: Nagylevelű hárs 
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.797002337383283&type=3

BULGÁRFÖLD VÉDETT FÁJA

A város általunk ismert legidősebb fájának, az egyébként helyi védelmet is élvező Bulgárföldi nyár állapotára Serfőző Sándor hívta fel a figyelmünket (kora kb. 200 év, magassága 31 méter, törzskerülete 990 cm): “Néhány éve szomorúan tapasztalom, hogy a pályáztatott fekete nyárfa ágai néhány helyen elszáradtak. Ezek eltávolítása nem csak a látvány, hanem a fa élettartama szempontjából is fontos volna. A nagy magasság és a magasfeszültségű távvezeték közelsége miatt ez nem egyszerű, de kellő szakértelemmel megvalósítható feladat volna. Több helyen is szóvá tettem, de próbálkozásaim eddig nem vezettek eredményre.
Bulgárföldi üdvözlettel: Serfőző Sándor”

A Zöld Kapcsolat Egyesület nevében a Polgármesteri Hivatalhoz fordultunk, s a balesetveszélyes ágak eltávolítása érdekében májusban megkaptuk a természetvédelmi hatósági hozzájárulást. A beavatkozás azonban több egyeztetést és előkészítő műveletet is igényelt, melyben az ÉMÁSZ, a katasztrófavédelem, a Városgazda Kft., Zsomboly Kft., a helyi önkormányzati képviselők, a hivatal és egyesületünk munkatársai is közreműködtek. Az ügy előremozdulásának “motorja” azonban mindvégig Serfőző Sándor volt. Tekinthetjük úgy is, hogy az egy éves ügyintézésének ajándéka a ma (2020.04.28) 78. születésnapját betöltő önkéntesünk számára az esemény. Sajnos a karantén helyzet miatt ma nem tudott a helyszínre látogatni. Ezúton küldjük számára is a képeket, s egyben boldog születésnapot kívánunk!
Köszönjük minden közreműködő fáradozását!
Következő teendő az ismertető tábla, a korlátok, és a környezet helyreállítása lesz. Ehhez minden jószándékú segítséget örömmel fogadunk. Jelentkezni az info@zoldkapcsolat.hu emailen lehet.

Képekért ide kattints!


Éjszakai Zöldítés – Gerillakertészet

Gerilla kertészkedésünk eredményeként néhány óra alatt is jelentős változást értünk el a belváros egyik legfrekventáltabb részén, a Centrum Áruháznál.

Diákok, nagymamák, munka után néhány órájukat a közjóra áldozni kívánó miskolci lokálpatrióták csatlakoztak önkéntes csapatunkhoz, hogy a naponta több ezer ember közlekedési csomópontjának számító helyen együtt szépítsük meg az évek óta elhanyagolt virágágyásokat és szombat reggelre örömöt szerezzünk minden arra járónak.

Az előző napokban tucatnyi zsákot töltöttünk meg komposzttal, gondosan válogatva megvásároltuk a virágokat, összegyűjtöttük a szerszámokat.

Bár a város más részein ömlött az eső, hihetetlen módon, a “tetthelyen” egy csepp sem esett. Ez már önmagában jó jel volt, de folytatódtak a meglepetések, hiszen sorra érkeztek a jó szándékú önkéntesek.

Rengeteg csikket gyűjtöttünk össze az ágyásokból, 🙁 majd az évek alatt kőkeményre taposott földet a férfiak felásták. A lazítást követően komposzttal kevertük, így a fellazított talajba kerültek a jegecskék, büdöskék, díszcsalánok, paprika virág, rézvirág és a vásároltakon kívül, a saját kertekből felajánlott növények.

A locsolóvíz beszerzése kissé nehézkes volt, de megoldottuk. Éjfélig az áruház mindkét oldalán sikeresen végeztünk. Igazán közösségkovácsoló volt, ahogyan diákok, nagymamák és a hétvége felé, már a heti munkából felszabaduló alkalmi önkéntesek összedolgoztak.

Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki csatlakozott hozzánk!

Mindenki megtapasztalhatta, hogy bár fizikai munka, de egyben feltöltődés a közösségért végzett, néhány órás jó szándékú cselekedet. Ők is megértették, hogy az ilyen és hasonló akciókat is valamiért (és nem valami ellen) szervezzük.

Egy zöldebb, élhetőbb városban szeretnénk családjainkkal, barátainkkal sétálni és ha ennyit tehetünk érte, akkor ennyit teszünk. Kérjük, hogy akinek tetszik, óvja, védje az ágyásokat, a környék boltosaitól, hogy szárazság idején locsolják, mert akkor nyár végéig is virágozhatnak a növények, mindenki örömére. Az éjszakai zöldítő akcióhoz az önkénteseken kívül hozzájárult a Civil Rádió Miskolc, a Zöld Kapcsolat Egyesület, az Ökológiai Intézet Alapítvány, valamint a DCSZKI.

Gerillakertészeink csoportját megtalálják Facebookon: https://www.facebook.com/groups/368004020480294/


Fellépünk a fapusztítások ellen is!

https://www.facebook.com/pg/zoldkapcsolat/photos/?tab=album&album_id=3035931019764925