Zöld Sátor – Válts a klímáért! Válts zöldre!

A Zöld Sátorba betérők már VÁLTottak!

Több, mint tízezren látogattak el az idei Kocsonyafesztiválon a Zöld Sátorba.

VÁLTS a klímáért, VÁLTS zöldre! volt a hívó gondolat, s a naponta változó tartalom miatt igen sokan mindhárom napon betértek hozzánk.
A családosok számára különösen vonzó volt a kínálat, hiszen a standokon tevékenykedtetve, a gyermekek és szülők aktívan kapcsolódhattak be a programokba.

Ötven partnerrel, 43 standot, 44 előadást/beszélgetést szerveztünk. Jó alkalom volt arra, hogy a városlakók és vendégeik megismerjék az egyesületek, alapítványok, szakmai szervezetek munkáját, mellyel segítik a miskolciakat a környezettudatos életmód kialakításában.

GALÉRIA

Az előzetes Zöld Sajtóreggeli, a Zöld Szemmel nyomtatott különszáma lehetővé tette, hogy a látogatók célirányosan keressék a klímavédelemmel és energiahatékonysággal, a természetvédelemmel, a zöld háztartás kialakításával kapcsolatos standokat.

Naponta 25 témára találhattak a gyermekek és felnőttek érdeklődők a sátorban, vagy éppen a sátor előtt. Sok tucatnyian pontgyűjtésbe fogtak, hiszen óránként sorsoláson vehettek részt azok, akik legalább 10 standon szorgoskodtak. Szombaton a sötétedés ellenére is, zárásig, folyamatosan érkeztek a látogatók. A meghirdetett rajzpályázat nyertesei szintén ajándékutalványokkal térhettek haza.

A Zöld Sátor szervezését Miskolc Város és a Miskolci Kulturális Központja tette lehetővé, csaknem 30 önkéntes és 20 közösségi szolgálatos diák segítette a megvalósulást. Partnereinkkel együtt ezúton is köszönjük támogatásukat!


Zöld Kapcsolat Egyesület, szervező

VÁLTS a klímáért! VÁLTS zöldre!

Még nagyobb kaput tárunk a Zöld Sátor szervezésével az idei Kocsonyafesztiválon, mint a régebbieken. Húsz, huszonöt helyett, idén kétszer annyi partnerrel váltjuk majd egymást a Kandia utcán felállítandó 350 négyzetméteres sátorban.

Velünk lesznek a miskolciak környezet és természetvédelmi szemléletformálásáért, életmódváltásáért nap, mint nap tevékenykedő szervezetek, de nagy várakozással készül az egyetem több tanszéke is, valamint több, országos és vidéki székhelyű szakmai szervezet is.

Hangsúlyosan helyet adunk az éghajlatváltozással, a fenntartható életmóddal, az energiaszegénységgel, valamint a levegőminőség védelmével kapcsolatos témáknak, hiszen az a célunk, hogy minél több segítséget nyújtsunk az alkalmazkodás lehetőségeinek megismeréséhez.
Így például az energiatakarékosság és hatékonyság, a tüzeléstechnika, a napenergia, szalma és a kender sokszínű hasznosításáról is sok mindent láthatunk és hallhatunk majd a standokon és előadásokon. A Zöld Színház projektben tevékenykedők bemutatják bevált példáikat az intézményi zöldítőknek. A háziasszonyok az éltető élelmektől, a kovászoláson a csíráztatáson át, a „mentes” élelmekig, számos ötletet vihetnek majd haza a konyhájukba. Ezen túlmenően ismét hozzáférhetnek a családok a Miskolcon nehézkesen beszerezhető, környezetkímélő vegyi anyagokhoz, zero waste megoldásokhoz és termékekhez, környezeti tanácsadás keretében pedig kiszámolhatják ökológiai lábnyomukat. A kertészkedők, önellátásra törekvők számára számos program szól majd, a komposztálástól a magbörzén és gyümölcsészeten át, a megyénkbeli figyelemre méltó roma biogazdaságok megismeréséig.

A szabadidő hasznos eltöltésére több kerékpáros, turista szervezet invitálja a látogatókat, sőt, egy belvárosi kincskeresésre azonnal elindulhatnak majd a családok, vagy baráti társaságok. A nemzeti park, a barlangászok is megjelennek a talán kevéssé ismert földtani értékekre fókuszálva.

A Zöld Sátorban valamennyi partnerünk interaktív programmal készül, és a sok résztvevő miatt naponta más és más szereplőkkel találkozhatnak majd a látogatók. Míg a felnőttek nézelődnek, a gyerekkel a játszóházban fajátékokkal, kreatív tevékenységekkel foglalkoznak önkénteseink, illetve fonott tárgyak készítésébe is bevonják őket az autista alapítvány munkaasztalainál.

A fiatalok gondolatainak megjelenésére külön odafigyelünk és helyet biztosítunk az alternatív generációk számára performanszra, pódiumbeszélgetésre is. Az általános és középiskolásoknak szóló VÁLTS! című rajzpályázatra február 10-ig várjuk az alkotásokat, és szívesen látjuk a nyerteseket iskolájuk és családjuk kísérőivel az eredményhirdetésre 15-én, szombaton.

A szülők és pedagógusok számára segítség lehet, hogy tucatnyi környezeti nevelési módszer kerül alkalmazásra a standokon, így például a Herman Ottó Vándortanösvény, de az iskolakertek létrehozásával kapcsolatban is előadás és kiállítás egyaránt bekerült a programba.

A Zöld Sátor fő médiatámogatója a Civil Rádió Miskolc lesz, melynek fiatal munkatársai segítségünkre lesznek abban, hogy valamennyi előadás felvételre kerüljön és elérhető legyen online a későbbiekben is, illetve folyamatosan riportokat készítenek a látogatókkal is.

Akik már biztosan velünk lesznek a Zöld Sátorban:
1. Alsódobszai Hernád menti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület
2. Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
3. “BioHarmónia Tai Chi Egyesület
4. Bükki Nemzeti Park Igazgatósága
5. Civil Rádió Miskolc
6. dr. Varga Csaba, orvos közgazdász
7. Egy fa Egyesület
8. Elosztó Projekt
9. Energia és Környezet Alapítvány
10. Holdam Egyesület
11. Iskolakertekért Alapítvány
12. Jane Goodall Intézet
13. Kerékpáros Miskolc Egyesület
14. Kovászfa Kiadó
15. Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
16. Magház Hálózat
17. Magyar Madártani Egyesület Bükki helyi csoport
18. Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség
19. Magyar Természetvédők Szövetsége
20. Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI)
21. Mályi Természetvédelmi Egyesület
22. Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület
23. Mentes Miskolc
24. MICIKLI
25. Miskolc Város Önkormányzata – LIFE Projekt
26. Miskolci Alternatív Generáció (MAG)
27. Miskolci Autista Alapítvány
28, Miskolci Csajok a Bicajon
29. Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kara
30. Miskolci Fotóklub
31. Miskolci Gombász Egyesület
32. Miskolci Nemzeti Színház
33. Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület
34. MRCC – Miskolci Road Cycling Team
35. Ökológiai Intézet Alapítvány
36. Ökoszolgálat Alapítvány
37. Pászk Norbert, gyógynövényszakértő
38. Pro Lecsó – Pillangó Fejlesztések (pro Cserehát Egyesület)
39. Réthy Fashion
40. Szűcs Gergely – gyümölcsész
41. Tetragenom Kft.
42. Túraterápia
43. Zöld Akció Egyesület
44. Zöld Ifjak (FFF Miskolc)
45. Zöld Kapcsolat Egyesület

A Zöld Sátor részletes programját február 7-i Zöld Sajtóreggelinken hozzuk nyilvánosságra, illetve a Zöld Szemmel időszakos periodika különszámában.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Szervező:
Zöld Kapcsolat Egyesület

fnzs@ecolinst.hu

Osztható esemény: https://www.facebook.com/events/481023696146306/
https://zoldkapcsolat.hu/

 

HÁTTÉR:

A „Zöld Sátrat” hat év kihagyással, nyolcadik alkalommal állítjuk fel Miskolcon annak érdekében, hogy együttműködő partnereinkkel együtt a környezetvédelmi programok sokszínűsége kellő vonzerőt jelentsen ahhoz, hogy minél többféle korosztályt és látogatót csábíthassunk be standjainkhoz. Jó időben húszezren, rossz időben “csak” tíz ezren választották régebben a sátras forgatagot.
Az idei Kocsonyafesztiválon is tucatnyi szervezettel, csaknem harminc tevékenységgel várjunk minden régi és új érdeklődőt!

A programcsomag még alakul, de hamarosan hírek, pályázati kiírások jelennek meg.

Érdemes követni a következő néhány hét tájékoztatóit!

Szeretettel vár ismét minden látogatót:
A Zöld Sátor csapata

Egy kis történelem:
(katt a képre) 

Kocsonya slider11
Kocsonya slider10
Kocsonya slider9
Kocsonya slider7
Kocsonya slider6
Kocsonya slider5
Kocsonya slider4
Kocsonya slider3
Kocsonya slider2
Kocsonya1
Kocsonya2
previous arrow
next arrow

2008-2014. közötti időszakban

A Kocsonyafesztiválon 2008 óta minden évben megrendezésre került a Zöld Sátor, ahol a zöld civil szervezetek lehetőséget kaptak, hogy megjelenjenek a környezetvédelmi programjaikkal, bemutathassák a tevékenységüket, hasznos tanácsokkal láthassák el az érdeklődő látogatókat. Évről évre arra törekedtünk, hogy a résztvevő partnerekkel közösen mindig valami újdonsággal tudjunk előrukkolni, hogy a régebbi látogatók is találhassanak mindig valamit, ami az érdeklődési körüknek megfelelő. A Zöld Sátor nem csak egy passzív, kiállítókkal és szórólapokkal teli tér, hanem ettől sokkal több. Igyekszünk játszva tanítani, tanácsokat adni, amit a való életben is használhatóak és előadásokkal még közelebb hozni az embereket ehhez a területhez. Bár az elmúlt években nem tudjuk rendszeresen megszervezni, projektjeinkben, alkalmanként igyekszünk forrást találni erre a népszerű programra.

Miről is szólt a zöld sátor?

A 300 m2 sátor évről évre helyet ad 25-30 civil szervezetnek, akiknek óriási lehetőséget nyújt a program, annak tekintetében, hogy környezetvédelmi, közhasznú tevékenységüket bemutassák. Miskolci szervezeteken túl minden évben országos civil szervezetek is résztvevői a Zöld sátornak, valamint határainkon túl élő egyesületek is bemutatkozási lehetőséget kaptak, amivel Román, Szlovák, Ukrán szomszédaink éltek is.

A fesztivál 3 napja alatt a sátorban annyi mindent kínálunk, amihez egy teljes év sem lenne elég, ha a szabadidőnkben ezeket a dolgokat szeretnének megismerni, kipróbálni. A programok sokszínűsége lehetőséget biztosít, hogy minden korosztály (0-99+ év) megtalálhassa az érdeklődési körének megfelelőt és így családok számára is kiváló alkalmat kínál, hogy együtt, közösen fedezzék fel ezt a „zöld világot”. Míg gyerekek kreatív környezetbarát játszóházban természetazonos anyagokkal ismerkedhetnek meg, meglátogathatják a Miskolci Állatkert és Kultúrpark állatsimogatóját és a vadászgörények játszóházát is. Addig felnőttek az ismeretterjesztő standokon kívül vásárolhatnak a Zöld bolt termékeiből, bio és reform élelmiszerekből.

A vállalkozó kedvűek megtudhatják, hogy mekkora ökológiai lábon élnek. Ezen felül madarászok, gombászok, kerékpárosok, állatkert, nemzeti parkok, természetjárók is képviseltetik magukat.
Helyet kap a sátorban a Szimbiózis Alapítvány sérült fiataljainak játszóháza, és termékbemutatója. A környezetvédelem mellett, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a méltányos kereskedelemre a szociálisan és emberjogilag is tiszta termékekre, és az esélyegyenlőségre, így találkozhatnak a látogatók Fair Trade pulttal, ahol méltányos kereskedelemből származó teát vagy kávét is megkóstolhatnak. Előadásokkal, vetítésekkel is szokott színesedni a kínálat.A Kocsonyafesztivál előtt pedig már nem egyszer írtunk ki rajzpályázatot (Válts… című és a Télűző-Tavaszváró című rajzpályázat).

Zöld Sátorban eddig évek során megfordul partnerek listája:

Hazai:

 • Aggteleki Nemzeti Park
 • Alsódobszai Hernádnémeti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület: Természetismereti vetélkedő, hegymászó és barlangászcsomók tanítása, Hernád folyó természeti értékeinek bemutatása, Tátorján tanösvény bemutatása, Hegymászás, barlangászás ismertetése képekkel, felszerelések bemutatása, kiállítása.
 • Amatőr Meteorológusok Egyesülete
 • BiroLogic Kft.: vákuumcsöves kollektor
 • Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
 • B.A.Z Megyei Természetjáró Szövetség
 • B.A.Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
 • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség: Természetjáró programok népszerűsítése, térképek és túrafüzetek kedvezményes árusítása
 • Bükki Nemzeti Park Igazgatósága: Természetismereti kiadványok, könyvek, filmek árusítása, bemutatása, információnyújtás, tájékoztatás a természetvédelmi és környezetismereti programokról
 • Csatárlánc : Szentléleki Kolostorrom megmentéséért – Herman Ottó Tudományos Közhasznú Egyesület
 • Dialóg Egyesület
 • E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület:Zöldövezet – ökobolt
 • Északerdő Zrt. Csanyiki-Csemete Erdészeti Iskola
 • Gömörszőlős egy fenntartható falu – B.A.Z. megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Nonprofit kft
 • Greenpeace Magyarország
 • Gyuri bácsi, a bükki füves ember: Gyógyfüvek és gyógynövényes könyvek árusítása, gyógyteákat kóstoltatása
 • Északerdő Zrt Csanyiki-Csemete Erdészeti Iskola
 • Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány
 • Holocén Természetvédelmi Egyesület
 • Hulladék Munkaszövetség
 • Kerékpáros Miskolc Egyesület
 • Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata: Tanácsadás, ingyenes kiadványok környezetvédelmi problémákról.
 • Levegő Munkacsoport
 • Magyar Gombász Kkt.
 • Magyar Kerékpáros Klub B.-A.-Z. Megyei Alapszervezete
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoport
 • Magyar Természetvédők Szövetsége
 • Mancs a Kézben Egyesület
 • Miskolci Állatkert és Kultúrpark: Kisállat bemutató, állatsimogató
 • Miskolci Gombász Egyesület: Miskolc környéki gombák bemutatása
 • Miskolci Vadászgörény Klub: Görényjátszóház
 • MIVIZ Miskolci Vízmű Kft.
 • Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány: Környezeti tanácsadás, ökológiai lábnyomszámítás
 • Öko-Pack Nonprofit Kft.
 • Őstermelő – Koltayné Zsoldos Krisztina
 • Szabics Bt.: Az alacsony környezetterheléssel járó ökotúrák és a Tiszavirág Tanösvény népszerűsítése, természeti értékek bemutatása,fotók, kiadványok, poszter madár fészkek, tollak, termésfelismerő játék stb.
 • Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány: Ellátottak által készített termékek bemutatása
 • Szinyei Mese Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Szirmabesenyő
 • Szorgoskert Alapítvány
 • Taoista Tai Chi Társaság
 • Védegylet Egyesület: Kávé-tea kóstolás közben beszélgetés a méltányos kereskedelemről. Kvíz kitöltés nyereményért, fair trade domino
 • Vitalitás Biokereskedés: ökológiai termékek bemutatása, kóstoltatása, vására
 • Wander- Food Kft.: reform élelmiszerek
 • WWF World Wide Fund for Nature
 • Zöld Akció Egyesület:Ismeretterjesztés az ökológiai termelésről és termékekről, bio íz-kvíz
 • Zöld Kapcsolat Egyesület: Komposztálási bemutató

Határon túli:

 • Konopa Egyesület
 • SOSNA
 • Stowarzyszenie Na Grzyby
 • Szlovák-karszt Nemzeti Park
 • Terra Dei
 • Zöld Székelyföld Egyesület

Zöld Szemmel – Kocsonyafesztivál különszám

Zöld Szemmel című periodikánk különszáma, amelyből megismerhetik a látogatók a sátorban standoló szervezetek céljait, tevékenységeit, elérhetőségeit.

Zöld Sátor számokban

 • 300 m2-nyi zöld évente a fesztiválon
 • 20-25 civil szervezet minden évben a fesztiválon
 • A fesztivál 3 napja alatt méréseink alapján 16 000 és 30 000 között mozog a látogatók száma
 • 2008 óta minden évben megrendezésre kerül a Zöld Sátor és ez idő alatt több, mint 50 szervezet fordult meg nálunk
 • 2012-es Télűző-Tavaszváró rajzpályázatra 400 pályamű érkezett az ország több részéről

Képes slide-show 2013 évi „Zöld Sátor” programunkról: