Sajtóközlemény

Sajtóanyag

Miskolc, 2023. szeptember 14.

Kiadta: Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület, Zöld Arnótért Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület

Az Alsózsolcai akkumulátorbontó beruházás ügyében tevékenykedő helyben érintett környezetvédelmi egyesületek sajtótájékoztatót tartottak az ANDRADA Group Kft. beruházásában, Alsózsolcára tervezett veszélyes hulladékhasznosítás előzetes vizsgálati eljárásban benyújtott civil észrevételekről. A referenciák és garanciák nélküli technológia működését egy sérülékeny vízbázison olyannyira aggályosnak ítélték, hogy a környezetvédelmi hatóságtól a kérelem egyértelmű elutasítását kérték.

A környezetvédő civilek sajtótájékoztatóján Gyenes Gáborné, a Zöld Arnótért Egyesület elnöke elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén januárban 3 millió forinttal bejegyzett és 4,7 milliárdos támogatást kapott Andrada Group Kft.-nek nincs hazai telephelye, nem mutatott fel semmilyen hazai vagy határon túl, már működő, megbízható technológiát a kérelmet célzó beruházást illetően. A társaság tagjai magánszemélyek, nincs szó külföldi cég hazai leányvállalatáról, vagy bármilyen külföldi ebben az iparágban és tevékenységben dolgozó referencia üzemről. A dokumentáció alapján nem állapítható meg, hogy rendelkezik-e cég megfelelő kompetenciákkal, hogy veszélyes akkumulátor feldolgozással foglalkozzon. Egy meglévő logisztikai üzemcsarnokban kívánják a tevékenységet folytatni, melynek egy részében jelenleg a Magyar Posta depója található. Ezt az építményt 2018-ban nem veszélyes hulladékhasznosító tevékenységre tervezték, megkérdőjelezhető ilyen jellegű kockázatos tevékenység esetében a műszaki alkalmassága.

Nincs ismertetve semmilyen műszaki üzemeltetési folyamat, amit számon lehetne kérni. Aggályos, hogy az előzetes vizsgálati dokumentációban nem mutatták be, hogy hogyan kívánnak védekezni egy esetleges tűz, talajvíz vagy levegő szennyezés elkerülésé érdekében. Nem derül, hogy akarnak-e folyamatos, ellenőrizhető monitoring rendszert kiépíteni és figyelő kutakat létrehozni. A tanulmányban nem lettek bemutatva az előbb ismertetett megelőző intézkedések, nem találtunk  garanciákat a biztonságos működésre.

Az alsózsolcai, frissen alakult környezetvédelmi egyesület képviseletében Urbán Erika mondta el, hogy az akkumulátorbontó tervéről beruházásról alig egy hónapja hallottak először, várták, hogy a felmerülő kérdéseikre, aggályaikra a fórumokon megnyugtató válaszokat kapnak. Nem így történt. „Amikor a közösség megkérdezte a kft tulajdonost, hogy tudják-e garantálni, hogy a szétszerelés zárt technológiában fog történni, és nem veszélyezteti majd családjaik életminőségét, azt a választ kaptuk, hogy az életben semmire sincs garancia.”  

Az Alsózsolcára tervezett akkubontó létesítmény 90 méterre van az Alsózsolcai Kavicsbánya tótól, 900 méterre a legközelebbi lakóépülettől és mindössze 1 kilométerre a helyi általános Iskolától. Magyarországon eddig két akkumulátorbontó gyár üzemelt, Bátonyterenyét a folyamatos kihágások és balesetek miatt nemrég határozatlan időre bezárták. Az emberek tehát joggal féltik otthonaikat, az egészségüket, a megélhetést jelentő földjeiket. Sajnos a miskolci kistérség egyébként is élen jár az országos átlaghoz képest a daganatos, és korai halálozást jelentő betegségek terén. Mindezek miatt jobbnak látták civil szervezetet alakítani annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják érvényesíteni környezeti érdekeiket. Megalakult az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület és kijelenthető, hogy az ötezres lélekszámú település egységesen kiállt az akkumulátorhasznosító gyár ellen. Megnyugtató, hogy a közös cél érdekében az önkormányzat is támogatja az egyesület létrejöttét és munkáját.

  1. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes hulladékkezelő létesítmény működése (elsőbbségi veszélyes anyagok jelenléte) sérülékeny vízbázison egyértelműen tilos, melyet a hazai szabályozás és az Európai Víz Keret irányelv is előír.  Szigorúan figyelembe kell venni az elővigyázatosság elvét, hogy a tervezett beruházásnak jelentős hatása lehet-e a víztest állapotára, vagy sem. Egyébként is kötelező Stratégiai Környezeti Vizsgálatot készíteni minden olyan tervre/programra, amely jelentős káros hatással lehet a vízgyűjtő-gazdálkodás egyes szabályairól szóló kormányrendelet alapján kijelölt víztestekre vagy VKI védett területekre.

A dokumentáció számos ponton hiányos, pl. a tevékenység vízkezelését illetően. Közegészségügyi szempontból a dokumentáció alapján nem látjuk biztosítottnak a felszín alatti vizek, a kitermelés előtt álló víz minőségének védelméről, az egyes védőidomokban, védőterületeken végezhető tevékenységekről a felszín alatti vizek védelmét szolgáló rendeteknek való megfelelést.

Ezen túlmenően a kérelemhez benyújtott dokumentációban súlyos hiányosságok állapíthatóak meg. Nagyon sok ellentmondást tartalmaz, az egészségre és környezetre gyakorolt hatások elkerülését szolgáló garanciák hiányoznak. A dokumentáció jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy a tervezett beruházás környezeti hatásai megismerhetőek legyenek. 

ÖSSZEGZÉS:

A térségben érintett környezetvédelmi egyesületek álláspontja szerint a tervezett tevékenység engedélyezése kizáró ok miatt elutasítandó: sérülékeny vízbázison tilos- veszélyes hulladékkezelő tevékenység. Ennek értelmében felelősségteljes eljárást kérnek és az ANDRADA GROUP Kft. kérelmének elutasítását. Az akkumulátorbontó üzem, létesítése ellen az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület a már helyben összegyűjtött aláírások mellett, a mai napon elindít egy online petíciót is, hogy a településük és a térség biztonságát kockáztató beruházás ügyében kérjék az ország más területén élő szimpatizánsok támogatását is: https://www.peticiok.com/alsozsolcaakku

További információk: 

Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület: Csontos Alexandra, 203344601, alsozsolcaertke@gmail.com    

Zöld Arnótért Egyesület: Gyenes Gáborné, 305553877, info@zoldarnotert.hu 

Zöld Kapcsolat Egyesület: F. Nagy Zsuzsanna,706002852, zoldkapcsolat@gmail.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.