Komposztálás

A program bonyolításával elsősorban a házi komposztálás gyakorlatának és ismereteinek elterjesztése a célunk. A házi komposztálás elterjesztése azért elsődleges, mert ez jelenti a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást a kezelés szempontjából – nem kell kilométereket utaztatni a szerves „hulladékot“. A szerves hulladékok hasznosításával egyrészt csökken a lakossági szemét biológiailag bomló anyag tartalma, másrészt csökkenthető a szemétdíj.

Komposzt tematikájú interaktív játékainkkal, rendszeresen látogatunk iskolákat, óvodákat, színesítjük a nyári táborok, rendezvények programjait.

Miskolc Város Hulladékgazdálkodási Programjának támogatása révén 2007-2017 között közel 4000 lakoshoz juttattunk el fából készített komposztáló keretet. Folyamatos a komposztálási tanácsadás, komposztmester képzést is szervezünk. Látogatható az Avasi Arborétumban kialakított bemutató komposztkert, ahol megtekinthetők a komposztkeret típusok, a közösségi komposztálás módszerei, de például a komposztáló alomszék is. A komposztálásra jelentkező miskolciakkal használatbavételi szerződést kötünk, így a ládák élete nyomon követhető: aki aláírja, annak három évig rendeltetésszerűen kell használnia a keretet, illetve a szervezet referense személyesen tanácsot ad és meglátogathatja a kertet, ahová a keret kihelyezésre kerül. Komposztáló kampány-standdal iskolákat látogatunk, megjelenünk a városi rendezvények jeles napjain. A programot akkor tudjuk folytatni, ha a Miskolci Önkormányzat az évről évre benyújtott támogatási kérelmünket támogatja.