Kontraszt: klímacsúcs a lengyel szénrégióban

Borsodi és szlovák, cseh, bolgár, román és lengyel szénrégiós önkormányzati delegációkkal együtt részt vettünk a Bankfigyelő Hálózat “igazságos szerkezetváltás” (Just Transition) tanulmányútján a lengyelországi Sziléziában. A katowicei klímacsúcs helyszínén is villámlátogatást tettünk. A bulgár, román, cseh, szlovák, lengyel és magyar (MTVSz, Zöld Kapcsolat Egyesület) delegáció arra keresi a választ, hogyan lehet a szenes régiókat klímabarátabb … “Kontraszt: klímacsúcs a lengyel szénrégióban” bővebben

Borsodi és szlovák, cseh, bolgár, román és lengyel szénrégiós önkormányzati delegációkkal együtt részt vettünk a Bankfigyelő Hálózat “igazságos szerkezetváltás” (Just Transition) tanulmányútján a lengyelországi Sziléziában.

A katowicei klímacsúcs helyszínén is villámlátogatást tettünk. A bulgár, román, cseh, szlovák, lengyel és magyar (MTVSz, Zöld Kapcsolat Egyesület) delegáció arra keresi a választ, hogyan lehet a szenes régiókat klímabarátabb fejlesztések felé orientálni, ami az egészségnek, környezetnek és zöld gazdaságfejlesztésnek el is elfogadható.

Az egyik legjobb példa erre a csehországi RESTART program, melyről nemrégiben számoltunk be. Tapasztalatot cseréltünk arról, hogyan lehet az egykori szénrégiókat fenntartható módon, a helyi közösségek érdekeit szem előtt tartva fejleszteni, ha már a szénkivezetés úgyis megtörténik.

A tanulmányúton a borsod megyei delegációval ellátogattunk a sziléziai Makoszowy bányába, ahol nagyon hirtelen, terv és a dolgozók átképzése nélkül zárták be a bányát. Ez tanulságos példa arra, hogyan nem szabad bányát bezárni.

Ezzel szemben a Kopalnia Guido bánya bemutató/tanbányaként működik tovább. A katowicei Euro Centrum ipari parkban tett látogatásunk is igazolta, hogy elindult a napelemek, napkollektorok, szélerőművek fejlesztése, alkalmazása Lengyelországban is, egyre nő a kereslet a tiszta energia iránt (a parkban szerelési képzéseket is tartanak), de ehhez lengyel kormányzati, szakpolitikai akarat is kellett.

Tudomásunk szerint a lengyelek 2030-ra 27%-os megújuló energia részarány kitűzésén gondolkodnak, főleg szélenergiából.

Magyarország 2030-ra várhatóan 20%-os célt tűz ki (most 14,2%-on állunk) a minisztérium korábbi előadása alapján.

Jó példa: a lengyelországi Imieliben a polgármester zöld szervezetek vezetőivel együtt fogadta a szenes régiókból érkező delegációnkat. Repedező házak, kiszáradt erdők, ivóvízbázis veszélyeztetés és levegőszennyezés a közeli bányászat és bővítésének következménye.

Ők inkább a megújulók és az energiatakarékosság felé nyitnának. Eljárások, fellebbezések, aláírásgyűjtések, tüntetések, média kampány, amelyet az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel közérdekű környezetvédelmi tevékenységként közösen folytat.

Összefoglaló cikk: https://mtvsz.blog.hu/2018/12/15/zarul_az_ensz_klimacsucs_-?fbclid=IwAR06T28Dn1_THHlayjVqO0bINY4ManZC5i2A31Jyth5ltAXn-2uDGlbxF4I 

(További képek a Zöld Kapcsolat Egyesület Facebook oldalán)