STOP Miskolci Cementgyár!- Tájékoztató

        Máig tart a Pest Megyei Kormányhivatallal szembeni 2015-ben indított per, melyet a miskolci Zöld Kapcsolat egyesület kezdeményezett a HCM 1890 Kft. cementgyártási tevékenységének egységes környezethasználati engedélyének kiadása miatt, kérve annak bírósági felülvizsgálatát.
        Ez a környezethasználati engedély ugyanis a következőket tartalmazza: https://www.facebook.com/…/a.488653…/1244772522357746...
        A Miskolci Törvényszék 2020. szeptember 29-én tájékoztatta a peres feleket, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény alapján a bíróság a perben tárgyaláson kívül jár el. A végzés kézhezvételétől számított 8 napon belül volt lehetséges indítványt beterjeszteni az ügyben, egyébként a bíróság a perben tárgyaláson kívül dönthetett volna a rendelkezésre álló adatok alapján.
        Egyesületünk ismételten bizonyítási indítványt terjesztett be, melyet már a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság is, mint jogos igényt elismert már 2017-ben (Kfv.II.38.094/2017/23.) is. Immár ötödik éve azt kifogásoljuk ugyanis, hogy nem történt meg az üzem körüli védőtávolság- védőterület megállapítása, nem került sor a jelenlegi légszennyezettség állapot egzakt meghatározására, illetve a Főfelügyelőség a nyilvánvalóan hiányzó, de általa is beszerezhető adatokat nem szerezte be.
        2020. november 30-án lejárt a cementgyár üzemeltetésére kiadott egységes környezethasználati engedély, ám a HCM1890 Zrt. november 27-én ennek felülvizsgálatát kérte a megyei kormányhivataltól, mely ügyben január 8-án kell teljes eljárás keretén belül a környezetvédelmi hatóságnak határozatot hozni. (http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html, ügyiratszám: BO/32/05430/2020.)
         Tájékoztatjuk arról az érintetteket és érdeklődőket arról, hogy egyesületünk kérte a hatóságtól a felülvizsgálati kérelem elutasítását, arra hivatkozva, hogy a cég engedélye nem lépett hatályba, így ennek felülvizsgálata nem is lehetséges. A környezetvédelmi hatóság csak MEGLÉVŐ tevékenység esetén folytathat teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást, márpedig cementgyártási tevékenység a hejőcsabai ipari létesítményben az elmúlt 5 évben nem folyt. Ezen túlmenően az ügy érdemi eldöntése olyan kérdés előzetes elbírálásától függ, amely bíróság hatáskörébe tartozik, s ez az eljárás még jelenleg is tart.
        Üdvözöljük, hogy kérésünkre Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020 októberében perbelépési kérelmet nyújtott be a Zöld Kapcsolat Egyesület pernyertessége érdekében. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egyébként is súlyos miskolci levegőminőséget további jelentős szennyező források ne ronthassák, a lakosság egészségi állapotának súlyosbodását ne okozhassák.
További információ:
https://www.facebook.com/miskolcicementgyarstop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.