Az ENSZ Emberi Jogi főbiztosának látogatása

A Zöld Kapcsolat Egyesülethez is ellátogatott 2016. február 12-én Michel Forst, az Egyesült Nemzetek különleges jelentéstevője. Látogatásának célja, hogy, megvizsgálja az emberi jogvédők helyzetét és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról. Az egyesület a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport felkérésére ügyfél a HCM 1890 Kft. környezetvédelmi engedélyezési eljárásában. A munkacsoport a már … “Az ENSZ Emberi Jogi főbiztosának látogatása” bővebben

A Zöld Kapcsolat Egyesülethez is ellátogatott 2016. február 12-én Michel Forst, az Egyesült Nemzetek különleges jelentéstevője. Látogatásának célja, hogy, megvizsgálja az emberi jogvédők helyzetét és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról. Az egyesület a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport felkérésére ügyfél a HCM 1890 Kft. környezetvédelmi engedélyezési eljárásában. A munkacsoport a már egyébként is terhelt Miskolctól Kistokajig terjedő térség lakosságának érdekében tevékenykedik, elsősorban a levegőtisztaság- és zajvédelem területén fejtve ki álláspontját. Tucatnyi értelmiségi és civil szervezet segíti munkájukat, több mint kétezer aláírást gyűjtöttek össze a cementgyár újraindítását ellenezve.

A munkacsoport tagjai részletesen tájékoztatták az ENSZ emberi jogi biztosát a félelemkeltő folyamatról: az elmúlt hónapokban számos hátrányos fellépés történt a munkacsoport tagjai és az véleményüket közlő sajtóorgánumok ellen. Ambrus Gyöngyi (Kistokaj polgármestere), dr. Hajas Sándor (osztályvezető főorvos), dr. Megay Róbert (ügyvéd), F. Nagy Zsuzsanna (Zöld Kapcsolat Egyesület alelnöke) ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Kálmán János, a Kft ügyvezetője feljelentést tett, büntetőjogi felelősségre vonásukat kérve. A környezetvédelmi véleményeket közlő orgánum ellen pert indított, internetes lap és honlap szolgáltatókhoz ügyvédi felszólításokat juttatott el, a város lapjában megjelentetett közleményében megalapozatlan információk alapján kiszerkesztette a munkacsoport tagját. A szólásszabadság és a környezeti jogérvényesítés ellen kifejtett tevékenységeinek „elismeréseként” egyesületünk Civil Citrom Díjra is felterjesztette Kálmán Jánost. Michel Forst, különleges ENSZ jelentéstevő jelentést és javaslatcsomagot fogalmaz meg látogató körútjának tapasztalatairól a Magyar Kormány számára.
Háttér: http://www.unis.unvienna.org/unis/hu/pressrels/2016/unisma131.html További információ: info@zoldkapcsolat.hu

(További képek a Zöld Kapcsolat Egyesület Facebook oldalán)