Baráthegyi Közösségi Park – Közösségi tervezéssel készült a pályázat

Az elmúlt hetekben sokan fáradoztak azon, hogy kialakuljon egy közös koncepció a Diósgyőri Árpád utca végén található 42.909 nm-es lepusztult közparkjának zöldítésére. Közösségi tervezési folyamatban, két lakossági fórum, több helyszíni bejárás, szakmai egyeztetés eredményeként január elején nyújtottuk be az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet második fordulós pályázati kiírására a terveket. A környékbeli lakosok (nyugdíjasok, kismamák, fiatalok, kutyások) … “Baráthegyi Közösségi Park – Közösségi tervezéssel készült a pályázat” bővebben

Az elmúlt hetekben sokan fáradoztak azon, hogy kialakuljon egy közös koncepció a Diósgyőri Árpád utca végén található 42.909 nm-es lepusztult közparkjának zöldítésére. Közösségi tervezési folyamatban, két lakossági fórum, több helyszíni bejárás, szakmai egyeztetés eredményeként január elején nyújtottuk be az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet második fordulós pályázati kiírására a terveket. A környékbeli lakosok (nyugdíjasok, kismamák, fiatalok, kutyások) közreműködésével szeretnénk 19 db gyümölcsfával, 112 db díszfával, 234 db cserjével gazdagítani a kopár területet. Ezek közé őshonos fajokat és a Diósgyőrhöz különösen kötődő fajokat is választottunk, mint például a törökmogyoró, vagy a dió.

A környéken élők részéről megjelent számos más igény is, melyeket igyekeztünk figyelembe venni:
– fiatal családosok (legyen zöld, sportolásra, kerékpározásra alkalmas terület),
– kisgyermekes családosok (legyen tiszta, és több korosztály számára alkalmas játszótér),
– kamaszok (legyenek aktív mozgásformákat kielégítő pályák, kerékpár, szánkózás),
– idősebbek (legyenek nyugalmas pihenő pontok),
– kutyás gazdák (legyen sármentes kutyasétáltató, ahol nem zavarják a többi használó nyugalmát).

Ezek alapján a gyalogos úthálózat kijavítása, sportpályák állagmegóvása, szánkó/kerékpáros domb rendezése, kutyafuttató létesítése, legalább 5 ülőpad, 2 pingpongasztal, 1 mókuskerék, 2 tájékoztató tábla, 2 komposztkeret, madárodúk és -etetők, 5 hulladékgyűjtő edény kihelyezése került bele a zöldövezet fejlesztési pályázatba.

Az érintetteket fórumokkal, szakmai egyeztetésekkel, névszavazási akcióval vontuk be. Ezen kívül széles körű támogatottságot kapott a pályázat a szükséges önerő előteremtéséhez: a helyi iskola (fórumok helyszíni biztosításával), az önkormányzat (ping-pong asztalok, hulladékgyűjtők kihelyezésével), a képviselők (anyagi támogatásukkal), civil szervezetek (tájékoztató táblák, eszközök kihelyezésével), valamint gazdálkodók (pl. az ültető gödrökhöz szükséges komposzttal) is segítenék a megvalósulást. Az Ökotárs Alapítvány támogatása esetén előkészítő egyeztetéseket, legalább 4 akciónapot és egy átadó pikniket szervezünk majd az összefogásban résztvevőkkel.

A névszavazás eredményeként megszületett az új közterületi név javaslat is: Baráthegyi Közösségi Park. A leadott szavazatok eredménye:

1. Bánfolyás park: 1
2. Árpád úti Park: 13
3. Szent László Park: 2
4. Diósgyőri Közösségi Park: 51
5. Bors vezér parkja: 8
6. Böngér parkja: 1
7. Baráthegyi Közösségi Park: 56
8. Egyéb javaslat: Jázmin 2, „Csövespark” 1 (kezelendő probléma!)

Sokan az elérhetőségeiket is feltüntették a szavazó lapokon, ami későbbi bevonásukra jó lehetőséget ad. Az új elnevezés apropóján szeretnénk bevezetni a „Baráthegyi dénárt”, melyet a közösségi parkfelújításban résztvevők kaphatnak majd meg, akik a szabadidős rendezvényeken ingyenesen vehetnek igénybe majd szolgáltatásokat a családi programokon, például „csacsifogatolhatnak” a megszépült parkban.

A parkfejlesztési koncepcióban a fentieken kívül számos más elképzelés is szerepel: uniós játszóterek gyermekek, fiatalok számára, sportolási lehetőségek bővítése kamaszok és felnőttek számára is (pályák és kapuk felújítása), KRESZ-oktató ösvény, ivókút, térfigyelő kamera rendszer, stb., ám ezek több tíz millió forintos költségigénye ebbe a pályázatba nem fért bele. Ezekre a környékbeliekkel, a lakótelep panelházainak lakóival, helyi képviselőkkel együtt újabb pályázat benyújtását tervezzük a közeljövőben.

További információk:
www.zoldkapcsolat.hu, 06-70/600-2852