Jogunk van az egészséges levegőhöz!

Ez a vita nem a cementgyár és a Zöld Kapcsolat Egyesület között folyik, hanem az egyesület és a felelős környezetvédelmi hatóság (Kormányhivatal) közötti per.

Azért fordultunk Egyesületünkkel a Kúriához, mert szerintünk nem terhelhető tovább Miskolc és a Sajó-völgy levegője. Ezt az álláspontunkat megerősíti az EU Bíróság 2021. február 3-i ítélete is, mely szerint Magyarország nem teljesítette a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvből eredő több kötelezettségét sem, mellyel pl. a ,,Sajó völgye” kijelölt zóna (melyhez Miskolc is tartozik) lakosságának egészséges levegőhöz való jutását kellett volna garantálnia.

A Miskolci Törvényszék 2021. február 9-i döntése szerint az EU Bíróság egy héttel korábbi ítélete indifferens, a jelen légszennyezettségi állapotba igenis “belefér”, azaz engedélyezhető, hogy évi 1.800.000 tonna cementet, 54.700 tonna hulladék együttégetésével, napi 504 teherautóval szállítsák az egyébként is terhelt 3-as úton.

Szerintük nem kell ezt szakkérdésként alaposabban vizsgálgatni, szerintünk és az igazságügyi szakértőnk szerint pedig igen.

 

És Önök szerint …?

 

Miskolci Cementgyár: Így döntött a bíróság – Így nyílatkozott a szakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.